Faktasjekk
Nei, denne smarte projektoren ble ikke oppfunnet av norske ingeniører
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
Fredag 10. juli ble Facebook-siden «Gadgets Technology» opprettet. Samme dag ble det lagt ut flere videoannonser for en mini-projektor angivelig oppfunnet av to norske elektronikkingeniører.
Videoannonsene, som spres til norske Facebook-brukere, forteller historien om den smarte mini-projektoren LumiBee HD.
«Fikk sparken»
Ifølge annonsen, ble den oppfunnet av de to norske elektronikkingeniørene Henrik Beyer og Stein Saudal. De var «sjefingeniører» som fikk sparken fra et «industriledende TV-merke» etter at de «avslørte selskapets uredelige praksis»
Beyer og Saudal startet ifølge annonsen sitt eget firma, for å lage en «banebrytene, smart portabel projektor som er rimelig i pris for alle».
Problemet er at de to norske elektronikkingeniørene ikke finnes i virkeligheten.
Samme mønster
Historien følger det samme mønsteret vi har funnet i flere annonsevideoer på Facebook. I 2018 faktasjekket vi en videoannonse om studenten «Lars Sigurdsen», som ble kastet ut av NTNU fordi han oppfant en drivstoffbesparende dings. Den var helt feil.
Tidligere i år skrev vi om elektroingeniøren «Ivan Åsgård» som angivelig har funnet opp en enhet som halverer strømregningen din. Også den historien viste seg å være falsk.
Finnes ikke
Gjør du et Google-søk på «Henrik Beyer» og «Stein Saudal», får du ingen relevante treff. Det burde du ha gjort om dette virkelig var norske sjefingeniører i et industriledende teknologiselskap, som etter å ha fått sparken, har funnet opp en banebrytende dings.
Søker du på hvert navn for seg, finner du et par Henrik Beyer i Norge, men ingen av dem har jobbet som sjefingeniør hos en industriledende TV-produsent eller funnet opp en smart mini-projektor.
Det finnes trolig ingen med navnet Stein Saudal. Google gir ingen treff, og når vi søker i navnestatistikken hos Statistisk Sentralbyrå (SSB), får vi vite at det finnes under fire personer eller ingen i det hele tatt med etternavnet Saudal.
Registrert i Panama
Selve videoannonsen lenker til nettstedet «mylumibee.com» hvor du kan kjøpe produktet. Dette nettstedet inneholder ingen informasjon om hvem som står bak.
Vi finner ingen selskapsinformasjon, kontaktinformasjon eller annen informasjon om hvem som står bak eller hvor de befinner seg.
Trykker du på menyvalget «Contact», føres du til nettstedet «cscpremium.com» som fremstår som en slags kundeservice. Men heller ikke her finner man nødvendig informasjon om selskapet.
Det betyr ganske enkelt at du ikke kan stole på noe som står der.
Et søk hos domeneregisteret Whois.com viser at nettstedet «mylumibee.com» ble registrert i Panama 26. mai i år, men all informasjon om hvem som står bak er skjult.
Også «cscpremium.com» er registrert i Panama, 14. april i år. Heller ikke her får man tilgang på informasjon om hvem som står bak.
Søker vi etter «LumiBee» på Google, får vi opp et annet nettsted som betalt treff. «lumibeebrand.com» er angivelig det offisielle nettstedet for produktet. Også dette er registrert i Panama, og er helt likt «mylumibee.com».
Advarer mot produktet
Hvis vi søker etter «mylumibee.com» på Google, får vi flere interessante treff.
Øverst finner vi flere kundeanmeldelser på det danske forbrukernettstedet Trustpilot.com som advarer på det sterkeste mot å kjøpe produktet eller handle med «mylumibee.com».
Vi ser også bilder av like projektorer. Felles for disse er at de helter YG300 og ikke LumiBee. Søker vi på YG300, får vi opp en rekke treff og tester.
Disse viser at produktet er av begrenset kvalitet, og ikke holder hva som loves i videoannonsen.
Og ingen av treffene nevner de norske «oppfinnerne» Beyer og Saudal med et ord. Fordi hele denne historien er diktet opp, og helt feil.
Les også:
Tilsvar
Det har ikke lykkes Faktisk.no å nå den eller de som står bak mylumibee.com.