Faktasjekk
Nei, det står ikke «Fuck you Greta!» bakpå denne bilen
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
Store oversvømmelser har fått tragiske konsekvenser på kontinentet den siste uken. Hardest rammet er Tyskland og Belgia. Mandag hadde antallet døde økt til minst 196, et langt høyere antall var skadet, og mange var fortsatt savnet, skriver New York Times.
Mange har koblet flommen til menneskeskapte klimaendringer. Klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero sier til VG at det er for tidlig å si noe om dette spesifikke uværet.
– Men en klar konklusjon fra klimaforskningen er at det kommer mer ekstremregn og styrtregn fremover. Det er korte, men intense byger, slik som vi nå ser i Tyskland og flere andre land. Det må vi være forberedt på, sier Samset til VG.
Oversvømt bil med ironisk budskap
I forbindelse med flommen har et bilde av en oversvømt bil i Tyskland fått stor spredning på sosiale medier både i Norge og mange andre land. Faktisk.no har også fått spørsmål om bildet er ekte eller ikke.
På bakruten har bilen et klistremerke der det står “Fuck you Greta”. Det er rimelig å anta at man med Greta sikter til den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg. En rekke personer har påpekt ironien i at en bilfører med et klimaskeptisk budskap, tilsynelatende rammes av klimaendringenes konsekvenser.
Det eneste problemet er at dette ikke har skjedd. Klistremerket på bakruten er nemlig manipulert på i etterkant. Originalbildet kan gjennom et reversert bildesøk spores tilbake til den tyske tabloiden Bild. I artikkelen med bildet ser vi at det ikke finnes noe slikt klistremerke på bakruten til den avbildede bilen. Dette dukker først opp senere, i ulike delinger på sosiale medier.
Sporet tilbake til Twitter-melding
Flere andre faktasjekkredaksjoner har sett nærmere på bildet, blant annet Snopes og svenske Källkritikbyrån. Disse konkluderer også med at bildet er manipulert.
The sticker. pic.twitter.com/hHQOwVGP4z
— ///Grenzfurthner\\\ (@johannes_mono) 16. juli 2021
Den første delingen av det manipulerte bildet er av Källkritikbyrån sporet tilbake til Twitter-kontoen @johannes_mono. Etter at en annen bruker påpekte at bildet var manipulert, har personen bak kontoen svart at bildet ble lagt ut som en spøk.