Faktasjekk

Nei, en 80 år gammel mann ble ikke det første norske dødsofferet for korona­vi­ruset

hovedbilde
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Påstand

En 80 år gammel mann ble (...) det første norske dødsofferet for coronaviruset.

Resett. Resett, 05.03.2020

Konklusjon

Det stemmer ikke at en norsk 80-åring døde av koronaviruset i Wuhan i Kina, slik Resett meldte natt til torsdag 5. mars. Etter at Faktisk.no tok kontakt, har nettstedet trukket og beklaget artikkelen.Opplysningene om det fiktive dødsfallet stammer fra en falsk Facebook-profil, som ble slettet etter at Faktisk.no tok kontakt. Utenriksdepartementet kjenner ikke til at noen nordmenn skal ha dødd av koronaviruset i Kina.Etter at denne faktasjekken ble publisert, har personene som sto bak de falske profilene tatt kontakt med Faktisk.no og fortalt at det hele var en spøk som spant ut av kontroll.

Påstanden er helt feil.

Natt til i dag publiserte det alternative nyhetsnettstedet Resett en svært oppsiktsvekkende sak. Tittelen var:

Coronaviruset krever sitt første norske dødsoffer.

Resett publiserte denne saken natt til torsdag 5. mars. Etter at Faktisk.no tok kontakt, ble artikkelen slettet og beklaget.
Resett publiserte denne saken natt til torsdag 5. mars. Etter at Faktisk.no tok kontakt, ble artikkelen slettet og beklaget. Skjermbilde fra Resett.

Videre skrev Resett:

En 80 år gammel mann ble etter hva Resett erfarer det første norske dødsofferet for coronaviruset.Resett vil ikke gå ut med navnet på personen, da vi ikke vet om alle familiemedlemmer er informert.

Ifølge den usignerte artikkelen hadde den avdøde nordmannen oppholdt seg i «virusets episenter Wuhan» i Kina. 2. mars skrev det som ifølge Resett skal være mannens svigersønn, følgende på Facebook:

«Hei. Må melde triste nyheter. Min svigerfar (…) er innlagt på sykehus i Kina og er dessverre blitt smittet av korona-viruset. Ønsk han gjerne en god bedring. Hans fremtid er nå i Guds hender. Del gjerne videre slik at vi kan unngå slike triste nyheter fremover»

4. mars var 80-åringen død, ifølge Resett. «Det tok altså tre dager fra det som ble oppfattet som en vanlig forkjølelse, til døden vant», skriver nettstedet.

Trakk saken og beklaget

Redaksjonssjef Lars Akerhaug i Resett opplyser til Faktisk.no at de har trukket artikkelen fra sine nettsider.

Det skjer på bakgrunn av opplysningene i denne faktasjekken, og deres egne undersøkelser etter publisering. Resett har også publisert en beklagelse.

Faktisk.no har vært i kontakt med Utenriksdepartementet om det påståtte dødsfallet på grunn av koronaviruset covid-19 i Kina.

– Vi kjenner ikke til at noen nordmann har omkommet av koronavirus i Kina, sier Ane Haavardsdatter Lunde, underdirektør i kommunikasjonsenheten.

Falsk profil

Basert på Facebook-innleggene som Resett siterte, har Faktisk.no funnet den påståtte svigersønnen. Profilen bruker navnet Harry Kokin-Mihan, men det er mye som tyder på at den er falsk:

  • Når man søker på «Harry Kokin-Mihan» i Google, får man bare ett eneste treff: Den aktuelle Facebook-profilen.
  • Mannen på profilbildet er etter alt å dømme Marc Bohanan, som ble rapportert savnet 26. april 2017 i Glasford, Illinois i USA.
  • Familiebildet som er brukt som bakgrunn på profilen, kan man finne på diskusjonsforumet Reddit med overskriften «50's family».
Navnet kommer ikke opp i google-søk, profilbildet er en mann som ble meldt savnet i USA i 2017 og familiebildet ble delt på Reddit for to år siden.
Navnet kommer ikke opp i google-søk, profilbildet er en mann som ble meldt savnet i USA i 2017 og familiebildet ble delt på Reddit for to år siden. Skjermbilde fra Facebook.

Faktisk.no har sendt en melding til Harry Kokin-Mihan, uten å få svar. Etter at vi tok kontakt, ble profilen slettet.

Etter at denne faktasjekken ble publisert, tok personene som sto bak de falske profilene kontakt med Faktisk.no og fortalte at det hele var en spøk som spant ut av kontroll.

Illustrasjonsbilder fra nettet

Faktisk.no har også undersøkt de fire andre bildene som Harry Kokin-Mihan har lagt ut på Facebook. Bildene av personer er illustrasjonsbilder man kan finne åpent på nett. Dette er enkelt å se siden bildene har digitale vannmerker.

To bilder av samme eldre mann kan man enkelt finne ved å søke i Yandex. Familiebildet kommer opp i flere versjoner hvis man gjør bildesøk i Google.

Dette illustrasjonsbildet finner man ved å søke på Google. De digitale vannmerkene på bildet tilsier at det ikke er et ordinært familiebilde.
Dette illustrasjonsbildet finner man ved å søke på Google. De digitale vannmerkene på bildet tilsier at det ikke er et ordinært familiebilde. Skjermbilde fra Facebook.

Les mer om hvordan du søker etter bilder her:

Åtte år gammelt kryssord

13. februar 2020 la Harry Kokin-Mihan ut et bilde av et VG-kryssord på Facebook-siden til Zum Nußbaum, som er en pub i Berlin. «Hatt med meg VG til Tyskland. Løst ferdig kryssord med senior Vilhelmsen», skrev han.

«Senior Vilhelmsen» er etter alt å dømme den nå påstått avdøde 80-åringen. Ifølge Kokin-Mihan heter han Waldemar Vilhelmsen. Hvis man googler «Waldemar Vilhelmsen» får man bare to treff. Begge er på Facebook, men det finnes ikke lenger en Facebook-profil med dette navnet.

Vilhelmsen og svigersønnen skal altså ha vært sammen i Tyskland under tre uker før 80-åringen døde i Kina. Det er flere grunner til å stille spørsmål ved denne historien.

Faktisk.no har funnet igjen bildet av kryssordet på bloggen «Polar Coordinate». Det fant vi ved å søke på det vi fikk vite gjennom bildet i posten – som selve løsningsordet på kryssordet. Vi googlet ordene «VG» «kryssord» «løsning» og «tistel», og valgte å se etter bilder i søkefunksjonen til Google.

Bildet ble lagt ut på «Polar Coordinate» 15. april 2012. Kryssordet ble trykket i VG 11. april 2012, altså fire dager tidligere. Den våkne avisleser vil også legge merke til at designet på VGs papiravis har endret seg siden kryssordet sto på trykk for nesten åtte år siden.

13. februar la Harry Kokin-Mihan ut et bilde av et VG-kryssord på Facebook. Han hevdet at han var i Berlin sammen med avdøde. Bildet er stjålet fra bloggen «Polar Coordinate», og kryssordet sto på trykk i VG 12. april 2012.
13. februar la Harry Kokin-Mihan ut et bilde av et VG-kryssord på Facebook. Han hevdet at han var i Berlin sammen med avdøde. Bildet er stjålet fra bloggen «Polar Coordinate», og kryssordet sto på trykk i VG 12. april 2012. Skjermbilder fra Facebook og Polar Coordinate.

Overfor Faktisk.no bekrefter bloggeren at det er han som har tatt bildet. Han sier at han ikke har kjennskap til Harry Kokin-Mihan.

Reiseforbud i Wuhan

Ifølge Harry Kokin-Mihan var altså han og den nå avdøde svigerfaren sammen i Berlin 13. februar. Det innebærer at 80-åringen må ha reist til Wuhan i Kina etter dette og blitt der til han døde 2. mars.

Utbruddet av korona-viruset covid-19 startet i Wuhan i midten av desember 2019. 23. januar 2020 innførte kinesiske myndigheter reiseforbud i Wuhan og andre byer i Hubei-provinsen.

Samme dato beskrev den tyske kringkasteren Deutsche Welle situasjonen i Wuhan slik:

Siden torsdag morgen har politi og paramilitære tropper avvist reisende fra langdistanse-togstasjonene i Wuhan. De fleste flyvninger inn og ut av byen har blitt kansellert. På ettermiddagen rapporterte statlige medier at myndighetene hadde begynt å stenge veier og motorveier ut av byen.

Allerede tre uker før Harry og Waldemar løste kryssord sammen i Berlin, innførte altså kinesiske myndigheter reiseforbud i Wuhan.

Hvis det stemmer at 80-åringen døde i den kinesiske byen 2. mars, må han altså ha reist fra Berlin etter 13. februar og kommet seg inn i Wuhan tross reiseforbudet. Det er ikke spesielt sannsynlig.

Bilder av savnede personer

Faktisk.no har også sett nærmere på Facebook-vennene til Harry Kokin-Mihan. De har flere fellestrekk som underbygger at dette en en falsk Facebook-profil:

  • 120 av 155 venner har nylig blitt lagt til.
  • Dette gjelder også for alle som har kommentert innleggene om det påståtte korona-dødsfallet.
  • Flere av vennene har profilbilder som er av andre personer. Blant disse er minst to personer som er meldt savnet i Skottland og USA.
  • Flere av vennene la ut sine første innlegg på Facebook 13. februar, altså samme dato som Harry Kokin-Mihan la ut sitt første innlegg.
120 av de 155 vennene til Harry Kokin-Mihan er nylig lagt til. Dette kan være et tegn på at en Facebook-profil er falsk.
120 av de 155 vennene til Harry Kokin-Mihan er nylig lagt til. Dette kan være et tegn på at en Facebook-profil er falsk. Skjermbilde fra Facebook.

Også ekte personer som venner

En profil som kaller seg Arnold Wang Jr, har også delt et innlegg om at Waldemar Vilhelmsen er død. Dette innlegget er blant annet likt av Facebook-profilen John Kristian Wedel. Wedels profilbilde er, i likhet med Kokin-Mihans, en pensjonist som er rapportert forsvunnet.

Faktisk.no har sendt en melding til Arnold Wang Jr, uten å få svar. Profilen ble slettet etter at vi tok kontakt.

Noen av Facebook-vennene til Harry Kokin-Mihan er imidlertid ekte personer. Faktisk.no har snakket med Kolbjørn Berg, som er en av dem som har likt innlegget der Kokin-Mihan hevder å være i Berlin sammen med Vilhelmsen.

Berg opplyser til Faktisk.no at han kun kjente Vilhelmsen fra Facebook.

– Det er ikke så lenge siden vi ble venner, sier han.

Ugandisk pastor

Faith Christian Fellowship Church i Uganda har også hatt kontakt med Vilhelmsen. Blant annet viser Google-søk at personen som administrerer kirkens Facebook-side, Mugambagye Amos, tagget Vilhelmsen i et Facebook-innlegg om «kirkebygging».

Når Faktisk.no skriver til Faith Christian Fellowship Church på Facebook, får vi svar fra Amos:

– Jeg møtte Mr. Waldemar Vilhelmsen på Facebook for en måned siden.

Amos skriver at han ikke har møtt Vilhelmsen personlig, men forteller om sin nylige kontakt med det som skal være den avdøde 80-åringen:

– Forrige uke fikk jeg en melding fra Mr Waldemar om at han var på reise i Kina. Dagen etter informerte han meg om at han følte seg influensasyk. Dagen etter det ble jeg informert av en av vennene hans, Mr Arnold Wang Jr., at Waldemar hadde blitt lagt inn på sykehus med koronavirus, men at han fremdeles kunne kommunisere med meg.

Ifølge Amos skal Vilhelmsen ha tatt avskjed med ham samme dag. Etter at Faktisk.no informerte Amos om at flere av profilene han har hatt kontakt med ser ut til å være falske, får vi følgende melding:

– Jeg er ikke sikker på om Waldemar var en ekte person. Ikke i det hele tatt.

Amos avslutter:

– Til sist vil jeg si at hvis Arnold Wang Jr. og Harry Kokin-Mihan ikke er ekte personer, da er ikke Waldemar Vilhelmsen det heller.

Tilsvar

Redaksjonssjef Lars Akerhaug i Resett skriver følgende i en e-post til Faktisk.no:

Som følge av denne henvendelsen og egne undersøkelser i etterkant av publisering har vi trukket saken. En beklagelse blir i skrivende stund lagt ut på Resett.no.

I beklagelsen, som ble publisert kort tid etter at Faktisk.no mottok e-posten, skriver Resett blant annet:

Vi ser at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å slå fast at meldingen om dødsfallet var autentisk og at artikkelen ikke burde ha blitt publisert uten et bedre faktagrunnlag. Det betyr ikke at vi trekker noen bastante konklusjoner om hva som har eller ikke har skjedd.

Endringslogg
  • Rettet dato i bildetekst om VG-kryssordet fra 15. april 2012 til 11. april 2012.

  • Faktisk.no har fått kontakt med personene som stod bak de falske profilene. Artikkelteksten og konklusjonen er endret for å reflektere dette.

Se alle artikkelendringer på Faktisk.no

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold