Faktasjekk
Nei, Fabrizio Brambilla hacker ikke Facebook-kontoen din
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne uken har et gammelt kjedebrev fått ny spredning - spesielt på Facebook og Messenger. Der advares du mot å godta venneforespørsler på Facebook fra «Fabrizio Brambilla».
Deretter oppfordres du til å dele teksten videre til alle du kjenner. Den ser slik ut:
Vennligst informer alle kontaktene i kontaktlisten din (Messenger) om ikke å godta Fabrizio Brambilla. Han har et bilde med en hund. Han er en hacker og har systemet koblet til messenger-kontoen din. Hvis en av kontaktene dine godtar det, blir du også hacket, så sørg for at alle vennene dine vet det. Takk. Videresendt som mottatt. Hold fingeren på meldingen. Under meldingsbunnen vil den komme vidresend. Trykk på den knappen og klikk deretter på alle navnene i listen din, og denne meldingen vil bli sendt til dem. Takk og lykke til!
Dette er bare tull, og i seg selv et forsøk på å få folk til å spre desinformasjon og usikkerhet til sine venner og kjente. Altså et ondsinnet kjedebrev.
Startet i 2017
Kjedebrevet - eller snarere kjedeadvarselen - har for lengst gått verden rundt, og har også blitt spredt i norsk versjon til norske Facebook-brukere tidligere.
Et søk på Google viser at det ble advart mot Fabrizio Brambilla så tidlig som 2017. Også da ble advarselen avvist av faktasjekkere verden rundt - som av våre kolleger i svenske Viralgranskaren (nå nedlagt).
Blir ikke «hacket»
Verken Faktisk.no eller de mange andre faktasjekkerne som har sett nærmere på denne advarselen, har hørt om noen som har blitt kontaktet på Facebook eller Messenger av en ukjent «Fabrizio Brambilla».
Og det finnes ingen informasjon om at noen har blitt hacket på denne måten.
Facebook avviser at det finnes en slik trussel.
– Dette er - for å si det rett ut - det reneste nonsens, sier kommunikasjonssjef for Facebook i Norden, Peter Münster.
Han ber likevel folk tenke seg om når det dukker opp venneforespørsler.
– Når det er sagt, så er det en rekke gode grunner til å ikke akseptere venneanmodninger fra folk, som man ikke har noen relasjon til. Blant annet fordi man dermed gir en vilt fremmed person adgang til det innholdet som man egentlig kun har tenkt å dele med sine venner, sier Münster.
Her kan du lese mer om hvordan du stiller inn personvernet ditt på Facebook og Messenger:
Facebook: https://www.facebook.com/privacy
Messenger: https://www.messenger.com/privacy
Vær varsom med vedlegg
Man bør alltid også være forsiktig med hva man laster ned av filer og programvare fra internett. Også det man mottar i e-post eller meldinger fra venner. Det gjelder også hvilke nettlenker du trykker på.
Er det en kilde du kan stole på? Er det noe du har bedt om eller forventer å få? Hvis en bekjent du ikke har hørt fra på mange år plutselig sender deg en video eller et bilde hen mener du bare må klikke på, kan det hende at du skal la være eller be om mer informasjon før du laster ned eller åpner vedlegg og lenker.
Spøk med mange navn
Fenomenet med kjedebrev og kjedeadvarsler på Facebook er nesten like gammelt som Facebook (grunnlagt i 2004).
De kjennetegnes ved at man advares mot å godta navngitte personers venne- eller meldingsforespørsler, og oppfordres til å spre advarselen videre til alle man har på sin egen venne- og kontaktliste.
Her er hele poenget å lure så mange som mulig til å spre advarselen videre - og på den måten oppnå viral massespredning av desinformasjon som gjør mange usikre.
I tillegg kontres ofte slike kjedeadvarsler mot tilsvarende viral spredning av meldinger som advarer mot å spre den opprinnelige meldingen.
Våre kolleger i faktasjekknettstedet Snopes har laget en oversikt som strekker seg tilbake til 2009 med kjedeadvarlser mot personer som vil legge deg til som venn for å hacke deg. Blant disse:
Andrea Wilson, Jayden K. Smith, Anwar Jitou, Sunny Boyie, Maggie fra Sverige, Tanner Dwyer, Christopher Butterfield, Stefania Colac, Alejandro Spiljner, Bobby Roberts, Jason Allen, Linda Smith, James Wood og Smartgirl15.
Merk at denne listen på ingen måte er fullstendig. Ofte blir navnene byttet til lokale navn eller kjendiser etter hvert som de oversettes til nye språk.