Faktasjekk

Nei, Ivan Åsgård har ikke oppfunnet en enhet som halverer strøm­reg­ningen

hovedbilde
Skjermbilder fra Facebook.
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Påstand

Ivan Åsgård har oppfunnet en enhet som halverer strømregningen

Wow-gadget.net. Facebook-post, 19.03.2020

Konklusjon

En video på Facebook og en nettartikkel markedsfører dingsen «EcoPlug», oppfunnet av elektroingeniør «Ivan Åsgård». Dingsen kan angivelig halvere strømregningen din. Både videoen og artikkelen inneholder oppdiktede personer og historier, uekte kommentarfelt og falske opplysninger. Ingenting tilsier at en plugg kan halvere strømregningen din. Tvert imot advares det mot å plugge ukjente dingser inn i stikkontakten på grunn av brannfare.

Påstanden er helt feil.

En video på Facebook og en nettartikkel på nettstedet wow-gadget.net, markedsfører «EcoPlug». Dingsen, som skal plugges i stikkontakten hjemme, hevdes å kunne halvere strømregningen din.

Videoen handler om elektroingeniøren Ivan Åsgårds geniale oppfinnelse.
Videoen handler om elektroingeniøren Ivan Åsgårds geniale oppfinnelse. Skjermdump: Facebook.

Videoen spres gjennom en reklamepost på Facebook fra Wow gadget. Den starter med følgende melding: «Større strømselskaper er livredde for denne billige, strømbesparende enheten».

Deretter får du historien om oppfinnelsen til elektroingeniør «Ivan Åsgård». Han driver angivelig et selskap som installerer solenergisystemer for industribygninger.

Under arbeidet fikk Åsgård, ifølge videoen, ideen om å lage en enhet som kunne lagre overflødig energi. Dette reduserte – nærmest mirakuløst – hans egen strømregning med 38 prosent.

Videoen viser en middelaldrende mann som driver forskjellig elektrisk arbeid. Det er lett å oppfatte det som at den viser oppfinneren Ivan Åsgård i arbeid.

Ikke en ekte video

Vi fant videosekvensen med samme mann i en database for illustrasjonsvideoer.
Vi fant videosekvensen med samme mann i en database for illustrasjonsvideoer. Skjermdump: Dreamstime.com

Ved å analysere videoen, finner vi raskt ut at den ikke viser oppfinneren Ivan Åsgård.

Det finnes ulike verktøy tilgjengelig for videoanalyse. Vi har brukt gratisverktøyet InVid, som blant andre er utviklet av nyhetsbyrået AFP og den tyske kringkasteren Deutsche Welle.

Ved å trekke ut enkeltbilder fra videoen og utføre bildesøk i Yandex.com, finner vi at de aller fleste filmsekvensene er hentet fra byråer som formidler illustrasjonsvideoer.

Disse sekvensene har typiske navn som «elektriker isolerer ledninger ved sikringsboks» og «ingeniør tester et kretskort»

Ikke en ekte person

Det finnes heller ingen Ivan Åsgård.

Søker du opp navnet på Google, får du bare ett treff på noen med tilnærmet likt navn. Det går til gravstedet til amerikaneren «Ivanhoe G. “Ivan” Aasgaard», som døde i 1966.

Vi finner heller ingen «Ivan Åsgård» hos Opplysningen 1881, Brønnøysundregistrene, proff.no eller andre tilgjengelige registre.

Hvis det fantes en bedriftseier, elektroingeniør og genial oppfinner som het Ivan Åsgård, ville man ha fått flere treff ved å søke på navnet.

Spesielt hvis han hadde funnet opp en dings som halverte strømforbruket til folk.

Ikke et ekte selskap

I den norske versjonen av eco-plug.net heter oppfinneren Ivan Åsgård, mens I den engelske versjonen heter han Eric Holt.
I den norske versjonen av eco-plug.net heter oppfinneren Ivan Åsgård, mens I den engelske versjonen heter han Eric Holt. Skjermdumper: eco-plug.net

Det finnes heller ingen opplysninger om selskapet EcoPlug, som Åsgård ifølge videoen skal ha stiftet sammen med en kamerat.

Ved å google «EcoPlug», får man imidlertid ett treff på en side på nettstedet eco-plug.net. Den markedsfører den samme pluggen og historien til Ivan Åsgård.

Vi la merke til at denne nettadressen lenket til en underside, og ikke hovedsiden. Ved å bare skrive inn nettadressen til hovedsiden eco-plug.net, kom vi til en engelsk utgave, der oppfinnerens navn plutselig er «Eric Holt».

Altså ser det ut som om den geniale oppfinneren bytter navn ut fra hvilket språk oppfinnelsen markedsføres på.

Ikke en ekte artikkel

Ved første øyekast kan det se ut som en artikkel på en forbrukernettside, men her er det mye som ikke stemmer.
Ved første øyekast kan det se ut som en artikkel på en forbrukernettside, men her er det mye som ikke stemmer. Skjermdump: wow-gadget.net

Facebook-posten med videoen leder deg til en artikkel på nettstedet wow-gadget.net.

Den har tittelen «Større Energiselskaper Vil Ikke At Du Skal Vite Om Denne Nye Energibesparende Enheten».

Selve artikkelen er skrevet i jeg-form, og skryter hemningsløst av pluggen, der du også får «detaljert informasjon om hvordan du kan skaffe EcoPlug».

Det hevdes at den ikke kan kjøpes i vanlig butikk, «fordi den er i strid med statens interesser».

Merk at artikkelen er datert 20. mars 2020, mens Facebook-posten som lenker til den er datert 19. mars 2020 – altså dagen før.

Nettstedet wow-gadget ser ut til å bare bestå av denne ene siden. Klikker du på menyvalgene over artikkelen, fører de ingensteds.

Prøver du å gå på forsiden ved å taste inn www.wow-gadget.net, kommer du til en helt annen nettside.

De eneste lenkene du kan trykke på, er kjøpslenker til selve dingsen.

Det er altså ikke en ekte artikkel eller et nettsted, men en kamuflert annonse med falskt innhold.

Men det stopper ikke der.

Ikke en ekte journalist

Siden fremstår som et redaksjonelt nettsted som tester og skriver om dingser. Men allerede i tittelen finner du tegn på at det er et useriøst nettsted:

Ekte journalister bruker ikke stor bokstav for hvert ord i en tittel. Og de bruker svært sjeldent jeg-form.

Det står at artikkelen er skrevet av «Lars Nystuen».

Hvis du søker opp navnet på Google, vil et av topptreffene være en artikkel fra 2017 på forbrukernettstedet Dinside.no med tittelen: «Stjeler nordmenns navn til falske artikler på Facebook».

I denne artikkelen får du vite at nettopp navnet «Lars Nystuen» har blitt misbrukt i en rekke falske artikler og reklameposter på Facebook. Felles for disse er at de markedsfører lignende dingser.

Samme navn ble også misbrukt i forbindelse med en annen svindelvideo Faktisk.no faktasjekket i 2018. Denne handlet om en dings som sparte bilister for drivstoff.

Denne svindelen har alle de samme kjennemerkene:

Ikke et ekte kommentarfelt

Under selve artikkelen er det et kommentarfelt som heller ikke er ekte. Det er tilsynelatende fra Facebook, men klikker man på navnene skjer det ingenting.

Kommentarfeltet er heller ikke ekte. Flere av personene finnes ikke, og ulike brukere deler samme hjemme-hos-bilde.
Kommentarfeltet er heller ikke ekte. Flere av personene finnes ikke, og ulike brukere deler samme hjemme-hos-bilde. Skjermdump: wow-gadgets.net

Søk på Facebook eller Google viser at de fleste personene ikke eksisterer.

Ser man nøye på bildene som tilsynelatende er postet i kommentarfeltet, ser man at forskjellige folk har postet det samme bildet av «sin» plugg – og at enkelte ikke kan være fra Norge fordi det er amerikanske stikkontakter.

Advart mot lignende før

Det er ikke første gangen denne type plugger markedsføres i Norge.

I 2018 advarte forbrukerbloggen Datahjelperne.no mot en lignende svindel. Da het oppfinnelsen EcoVolt, og ble markedsført på nettstedet «stunning gadgets.

Pussig nok med eksakt samme overskrift: «Større Energiselskaper Vil Ikke At Du Skal Vite Om Denne Nye Energibesparende Enheten».

Den engelske kringkasteren BBC advarte mot samme type plugg og svindel så tidlig som i 2011. Da ble produktet sporet til Kina. BBC påpeker i sin artikkel en åpenbar fare:

Slike produkter er ikke trygge å plugge i stikkontakten. De kan forårsake brann eller kortslutning.

Oppsummering

  • Videoen om Ivan Åsgård er falsk.
  • Historien om Ivan Åsgård er falsk.
  • Elektroingeniør Ivan Åsgård finnes ikke.
  • Selskapet hans, EcoPlug, finnes ikke.
  • Artikkelen om produktet er falsk.
  • Journalisten «Lars Nystuen», som skal ha skrevet saken, finnes ikke.
  • Kommentarfeltet under saken er falskt.
  • Alt følger samme oppskrift som tidligere svindelsaker.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold