Faktasjekk

Nei, kunstner får ikke 750 000 av Kulturrådet for å ta avtrykk av ræva

hovedbilde
Skjermbilde fra Vimeo.
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Påstand

Naken «kunstner» får 750 000 skattekroner i støtte av Kulturrådet for å ta avtrykk av ræva.

Resett. Resett.no, 13.04.2019

Konklusjon

Det er ikke riktig at Kulturrådet har gitt 750 000 kroner i støtte til denne forestillingen. Forestillingen «Digital Technology» hadde premiere i 2015, og kunstneren Mårten Spångberg har ikke mottatt støtte fra Kulturrådet til den.Spångberg har imidlertid fått 750 000 kroner i støtte til forestillingen «Vandrende – Håp». Den har ikke hatt premiere ennå, og det eksisterer derfor ingen bilder eller videoer av den. «Vandrende – Håp» skal ifølge kunstnerens beskrivelse bli en dans- og teaterproduksjon med sju utøvere, som skal vises 17 ganger.

Påstanden er helt feil.

«Er det verdt skattepengene, eller er denne 'kunsten' rett og slett helt ræva?» spurte Resett retorisk på Facebook. Nettstedet delte en artikkel med tittelen:

Naken «kunstner» får 750 000 skattekroner i støtte av Kulturrådet for å ta avtrykk av ræva

Skjermbilde fra Facebook.

Artikkelen var illustrert med et bilde fra en performance av den svenske koreografen og scenekunstneren Mårten Spångberg. Videre skriver Resett:

Den såkalte svenske scenekunstneren Lars Morten Spånberg er blitt tildelt 750 000 kroner av det norske kulturrådet i et omstridt kunststykke som involverer fikling med olje, appelsiner og dildoer.Kunststykket ligger på den sosiale plattformen Vimeo og viser hvordan Spånberg er naken og blant annet maler sin egen ræv før han setter seg på et papir og gir avtrykk.

Faktisk.no har fått flere henvendelser fra lesere som lurer på om det er sant at Kulturrådet, som deler ut statlige midler, har bevilget 750 000 kroner til dette. Vi har gitt ansvarlig redaktør i Resett, Helge Lurås, mulighet til å dokumentere påstanden. Det har han ikke ønsket å gjøre.

– Vi ønsker dere lykke til med faktasjekken og ser fram til å lese konklusjonen, skriver Lurås i en e-post.

Etter at Faktisk.no publiserte denne faktasjekken, har Resett endret tittelen på artikkelen slik at den nå er riktig.

Hentet fra Facebook

I artikkelen viser Resett til Facebook-siden Sløseriombudsmannen, som først skrev om tildelingen fra Kulturrådet. Sløseriombudsmannen opptrer anonymt, og er kjent for å ta tak i det hen mener er misbruk av offentlige skattepenger. Facebook-siden har over 37 000 følgere og innlegget om Spångberg ble mye delt og skapte sterke reaksjoner i kommentarfeltet:

Skjermbilde fra Facebook.

Alternativet hadde jo vært tvungen psykisk behandling som sikkert hadde kostet mer en 750 000.-Både «kunstneren»,og de som bevilger penger til sånt surr, må vel være tungt rusa.Hva skjedde med den tiden hvor man lempet landsbyidiotene over tornekrattet og ut til løvene? Helt seriøst, jeg kjøper gjerne det vi trenger av løver!!

Om Spångberg skriver Sløseriombudsmannen at han «er en svenske som liker å gå naken på scenen, gni maling utover pungen og rumpa, og ta avtrykk av dette på papir. Kulturrådet: flott, da er det klart at vi i Norge må gi deg 750 000 skattekroner». I tillegg er det lenket til en video av Spångbergs performance.

Mens Sløseriombudsmannen ikke direkte skriver at Spångberg har fått støtte til forestillingen i videoen, slår Resett fast at det er denne Kulturrådet har gitt 750 000 kroner til. Sløseriombudsmannen skriver at den samme kunstneren har fått støtte, mens Resett skriver at det er dette han har fått støtte til.

Ikke samme forestilling

Sløseriombudsmannen lenker i sitt Facebook-innlegg til Kulturrådets tildelingsliste. Der står at Lars Mårten Spångberg (som er hans fulle navn) høsten 2018 fikk bevilget 750 000 kroner til forestillingen «Vandrende – Håp».

Dette er ikke den samme forestillingen som er vist i videoen som Sløseriombudsmannen og Resett delte.

– Det er ikke den forestillingen han har fått tilskudd til nå. «Vandrende – Håp», som er den forestillingen Spångberg fikk støtte til i høst, har ikke hatt premiere ennå, sier seniorkonsulent i Kulturrådet, Jørgen Knudsen, til Faktisk.no.

– Hva går den forestillingen ut på?

– Jeg kan ikke gi informasjon om arbeid som ikke er laget ennå, premieren er ikke før til våren. Men Spångberg fikk tilskudd basert på innholdet i søknaden, svarer Knudsen.

Kulturrådets hjemmeside omtales «Vandrende – Håp» slik:

Projektets kärna omfattar vistelser i Nordland, Traena och Dverberg, för att i samverkan med lokala personer och grupper generera konst/kultur engagemang/projekt med utgångspunkt i dans och koreografi som expanderad praktik. Erfarenheterna kommer parallellt att fungera som utgångspunkt för en två delad process baserad dans-teaterproduktion med sju utövare.

Fikk ikke økonomisk støtte

Videoen som både Resett og Sløseriombudsmannen delte, er tydelig datert 14. mars 2017. Den var altså over to år gammel da Resett og Sløseriombudsmannen delte den.

Mårten Spångberg opplyser til Faktisk.no at forestillingen i videoen heter «Digital Technology» og hadde premiere i Zürich i 2015. Den har ifølge kunstneren blitt vist cirka 35 ganger rundt omkring i verden, blant annet i Sverige, Norge, Tyskland, Østerrike, Italia, Spania, Sør-Afrika, Sveits, Estland og Romania.

– Til den forestillingen har jeg ikke fått noe støtte verken fra Norge eller Sverige, skriver Spångberg i en e-post til Faktisk.no.

Kulturrådet bekrefter at de ikke har gitt støtte til «Digital Technology». Spångberg har heller ikke fått støtte til andre prosjekter før høsten 2018.

I Norge ble tre forestillinger av «Digital Technology» kjøpt av Black Box teater og vist på Kunstnernes Hus i Oslo i mars 2017. Videoen som ble delt av Sløseriombudsmannen og Resett, er fra en av disse forestillingene. «Digital Technology» ble også vist i Stamsund, Bergen og Kristiansand.

Penger til ansettelser

– «Digital Technology» er en soloforestilling som jeg ofte viser i forbindelse med workshoper eller lignende siden den er teknisk enkel og kan vises i ulike rom. Kort sagt er forestillingen en refleksjon over hvordan maleri eller skulptur er performative. At jeg er naken, kan man si handler om at jeg også er «modell» for en imaginær maler eller publikums blikk, skriver Spångberg til Faktisk.no.

Mårten Spångberg sto bak den sju timer lange forestillingen «Natten» på Black Box teater i 2016.
Mårten Spångberg sto bak den sju timer lange forestillingen «Natten» på Black Box teater i 2016. Skjermbilde fra YouTube.

Kunstneren opplyser at han vanligvis ikke er naken under forestillingene sine, og at han gjør omfattende forestillinger med opp til ti utøvere. Alle arbeidene hans kan ses på video.

Spångberg mener også det er feil å påstå at han personlig har blitt tildelt 750 000 kroner av Kulturrådet:

– Dette er ikke en gave fra staten, men et anslag på hva som skal til for å kunne ansette dansere, musikere, produsent etc, som naturligvis betaler skatt, opplyser han.

Oppsummering

  • Videoen som Resett og Sløseriombudsmannen delte er fra forestillingen «Digital Technology».
  • Den hadde premiere i 2015, og kunstner Mårten Spångberg har ikke fått støtte fra Kulturrådet til denne forestillingen.
  • Kulturrådet ga høsten 2018 Spångberg 750 000 kroner i støtte til en annen forestilling. Den heter «Vandrende – Håp» og skal ha premiere først til våren.

Tilsvar

Ansvarlig redaktør Helge Lurås i Resett opplyser til Faktisk.no at nettstedet nå har oppdatert teksten i tråd med våre funn.

– Vi kan være enige med Faktisk.no om at formuleringene Resett brukte i den opprinnelige artikkelen kunne gi inntrykk av at kunstneren Lars Mårten Spångberg hadde fått penger for å sette opp denne forestillingene hvor nakenkunsten fant sted. Det riktige er at han har fått 750.000 for å sette opp en ny forestilling hvor innholdet foreløpig er ukjent, skriver Lurås i en e-post.

– Resett erkjenner at vi skulle sitert saken mer i henhold til de formuleringene Sløseriombudsmannen brukte. Vi har også korrigert ordlyden i den første saken for å reflektere dette.

Endringslogg
  • La inn oppdatering om at Resett etter publisering av faktasjekken, har endret tittelen på artikkelen slik at den nå er riktig.

  • La inn tilsvar fra ansvarlig redaktør i Resett, Helge Lurås.

  • Lagt inn sitater fra Helge Lurås i tilsvar.

  • Fjerner taggen «Facebook 3PFC» og merking av Resetts artikkel på Facebook, fordi tittel er rettet både i artikkelen og på Facebook.

Se alle artikkelendringer på Faktisk.no

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold