Faktasjekk

Nei, Petter Stordalen har ikke blitt rik på Bitcoin Billionaire

hovedbilde
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Påstand

Og akkurat nå er det en ting jeg tjener mest penger på. Et nytt automatisk tradingprogram for kryptovaluta som heter Bitcoin Billionaire.

Nexish.com. nexish.com, 19.02.2020

Konklusjon

I en falsk Aftenposten-artikkel hevdes det at Petter Stordalen har vært på TV-programmet «Skavlan» og oppfordret leserne til å ta i bruk programmene Bitcoin Billionaire og Bitcoin Evolution. Den falske artikkelen spres gjennom flere sponsede innlegg på Facebook. Artikkelen er falsk. Påstandene er ren bløff og programmene er svindel. Artikkelen er svært lik svindelartikler Faktisk.no har omtalt flere ganger tidligere. Petter Stordalen har aldri gitt et slikt intervju, og enkle bildesøk viser at andre personer i artikkelen er oppdiktede.

Påstanden er helt feil.
Slik ser en av postene ut på Facebook. Det fremstår som om det er en Aftenposten-sak som er delt.
Slik ser en av postene ut på Facebook. Det fremstår som om det er en Aftenposten-sak som er delt. Skjermdump: Facebook

I et sponset innlegg på Facebook, spres en falsk Aftenposten-artikkel med tittelen «Han ønsker å hjelpe folk over hele Norge med å betale gjeldene sine».

I Facebook-innlegget ser det ut som om artikkelen kommer fra Aftenposten.no, men når en klikker seg inn i saken åpnes en side på nettstedet nexish.com som ser ut som en Aftenposten-side.

Denne siden har tittel «SPESIALREPORTASJE: Petter Stordalens investering imponerer eksperter og skremmer vettet av store banker».


I artikkelen hevdes det at Petter Stordalen «i forrige uke» var i TV-programmet «Skavlan» og oppfordret leserne til å ta i bruk programmene Bitcoin Billionaire og Bitcoin Evolution. Alle lenker i artikkelen fører til de omtalte programmene, der du lokkes til å oppgi personopplysninger og bankopplysninger for å delta.

Artikkelen ligger på nettstedet Nexish.com, men ser ut som en artikkel i Aftenposten. Bildene og logoene er stjålet fra andre medier og sammenhenger. De avbildete personene til høyre er ikke de samme som navngis.
Artikkelen ligger på nettstedet Nexish.com, men ser ut som en artikkel i Aftenposten. Bildene og logoene er stjålet fra andre medier og sammenhenger. De avbildete personene til høyre er ikke de samme som navngis. Skjermdump: Nexish.com

Ren svindel

Faktisk.no har tidligere skrevet om en rekke lignende falske artikler, som blant annet har utnyttet Olav Thon, John Fredriksen, Idar Vollvik, og statsminister Erna Solberg.

Disse kopierer utseende til troverdige medier som NRK, CNN og Dagbladet - og i dette tilfellet Aftenposten. Hotelleier Petter Stordalen er også misbrukt tidligere i lignende svindelartikler. Felles for disse artiklene er at de alle oppfordrer deg til å investere i Bitcoin-programmer. Det er all grunn til å tro at det hele er ren svindel.

Senest i går ble VG misbrukt i en lignende falsk sak som også omhandlet den oppdiktede privatpersonen «Erik Gullberg» fra Bergen. Bildet som brukes av «Erik» er i virkeligheten et bilde av den svenske journalisten Petter Larsson:

Også i den nye, falske, Aftenposten-artikkelen er det stjålet bilder som brukes i en helt annen sammenheng.

Hvis en søker på «Petter Stordalen» og «Skavlan» i Google vil de første treffene vise at hovedbildet i artikkelen slett ikke er fra forrige uke, men fra en opptreden Stordalen gjorde på «Skavlan» 9. februar 2018.

Da snakket han ikke om Bitcoin, men om sin egen tro, og hvordan han og andre ba for alvorlig syke Gunnhild Stordalen. (Se hele episoden i NRKs nettspiller)

Avsløres av bildesøk

Til høyre i artikkelen vises flere eksempler på vanlige leseres suksess i Bitcoin-programmet. Disse er oppdiktet og bildene er av andre personer som ikke har noe med saken å gjøre. Dette kan lett avdekkes ved å gjøre omvendte bildesøk. Les mer om hvordan dette gjøres i denne saken:

Ved å bruke søketjenesten Yandex.com, finner vi ut at bildet som skal vise «Jakob Hansen fra Bergen» i virkeligheten er en modell som figurerer på en rekke illustrasjonsbilder som leveres av fototjenester på internett.

Et omvendt bildesøk viser at Marcus fra Bergen i virkelighet er en fotomodell som figurerer i en rekke illustrasjonsbilder.
Et omvendt bildesøk viser at Marcus fra Bergen i virkelighet er en fotomodell som figurerer i en rekke illustrasjonsbilder. Skjermdump: Yandex.com

Med samme metode finner vi like enkelt at bildet av «Liam Karlsen fra Stavanger» i virkeligheten er et bilde av den svenske Minecraft-skaperen Marcus «Notch» Persson.

Omvendt bildesøk viser at bildet av Liam fra Stavanger i virkeligheten er av Mind Craft-skaperen Marcus Persson.
Omvendt bildesøk viser at bildet av Liam fra Stavanger i virkeligheten er av Mind Craft-skaperen Marcus Persson. Skjermdump: Yandex.com
Endringslogg
  • Rettet «Mind Craft-skaperen» til «Minecraft-skaperen» i artikkelens siste setning.

Se alle artikkelendringer på Faktisk.no

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold