Faktasjekk

Nei, sju barn har ikke blitt drept av Covid-19-vaksine i Senegal

hovedbilde
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Påstand

Sju barn drept av Covid-19-vaksine i Senegal

Ezone57.com. Ezone57.com, 08.04.2020

Konklusjon

Ryktet om at sju barn har blitt drept i et forsøk med Covid-19-vaksiner i Senegal, har gått verden rundt på sosiale medier i påsken. Ryktet stammer fra et videoklipp som i ulike versjoner er spredt gjennom nettsteder, blogger, og poster på sosiale medier. Der hevdes det at videoen viser en kanadisk og en senegalesisk doktor som arresteres etter å ha testet ut en covid-19-vaksine på barn i Dakar. Ingenting av dette stemmer. I virkeligheten viser videoen en kosmetikkselger som blir konfrontert av politiet fordi naboer trodde han ville vaksinere folk. Det hele grunnet i en misforståelse. Ingen barn kom til skade.

Påstanden er helt feil.

I hundrevis av innlegg på sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter, hevdes det at sju barn i Senegal har blitt drept av en Covid-19-vaksine. Det lenkes både til nettsteder og videoklipp som hevder det samme.

Ryktet fra Senegal har blitt mye diskutert i ulike facebook-grupper i Norge.
Ryktet fra Senegal har blitt mye diskutert i ulike facebook-grupper i Norge. Skjermbilde: Facebook
Mange spør om ryktet stemmer. Noe det ikke gjør.
Mange spør om ryktet stemmer. Noe det ikke gjør. Skjermdump: Facebook

Saken har blant annet skapt stor debatt i norske facebook-grupper som «Vaksineaksjon.no», med nesten 6000 medlemmer, og «Vi som har fått nok av diktaturet på stortinget!», med over 10 000 medlemmer.

Flere lurer på om opplysningene stemmer.

«Døde på flekken»

En av de mest spredte artiklene er fra nettstedet «ezone57», datert 8. april, med tittelen «Coronavirus: Covid-19 vaccine killed 7 children in senegal (West Africa) [Video]».

Denne artikkelen er i dag slettet, men en arkivert versjon spres videre i ulike innlegg – blant annet i den norske Facebook-gruppen.

I artikkelen hevdes det at Senegals president har godkjent uttesting av en Covid-19-vaksine i landet, og at sju barn døde «på flekken» etter å ha fått den.

Videre hevdes det at de ansvarlige for utprøvingen er arrestert av politiet, der det vises til et videoklipp.

Viral video

Denne videoen går igjen i flere versjoner, i blogger og innlegg i sosiale medier med lignende påstander om at barn har blitt drept i vaksineforsøk.

Videoen ble lastet opp 26. mars, og knyttes til ulike nyhetsmeldinger om at en kanadisk og en senegalesisk doktor forsøkte å vaksinere folk i den senegalesiske hovedstaden Dakar.

Faktasjekkere i det franske nyhetsbyrået AFP, som selv har et lokalkontor i Dakar, har ettergått historien grundig.

Stor misforståelse

AFP har snakket med både politiet og helsemyndighetene i Senegal. Helsemyndighetene avviser at det pågår testing av Covid-19-vaksiner i landet.

Politiet bekrefter imidlertid at en mann ble anholdt i en kort periode i bydelen Dalifort i Dakar den 26. mars. Dette er den samme situasjonen som vises i det virale videoklippet.

Mannen var imidlertid verken doktor eller testet ut vaksiner. Han var en dørselger med vesken full av kosmetikk. At hendelsen nå knyttes til vaksiner, beror på en gedigen misforståelse.

Tante fikk panikk

– Han skulle ikke vaksinere folk. Da han passerte et hus, skapte tanta til en av beboerne panikk da hun hørte ordet «koronavirus». Det førte til en stor ansamling med mennesker fordi de trodde mannen var kommet for å tvangsvaksinere folk, opplyser talskvinnen for helsemyndighetene til faktasjekkerne i AFP.

Politiet ble tilkalt, og mannen ble anholdt på stedet. Men de fant ikke noe medisinsk utstyr.

– Det var bare én senegaleser som solgte kosmetikk fra dør til dør. I diskusjonen med en beboer, ble han spurt om han også hadde vaksiner. Han svarte spøkefullt at han hadde. Tanta i huset samlet da hele nabolaget. Men han hadde bare kosmetikk i salgsveska. Dramaet ble forårsaket av at selgeren hadde på seg en t-skjorte som det sto «helsedepartementet» på, opplyser forsvarsminesteriet til AFP.

Flere faktasjekker

Også faktasjekkere i France 24 har sjekket ut saken. De har snakket med kvinnen som bor i huset der hendelsen fant sted.

– Alt som sies på sosiale medier er feil. Ingen har dødd av noen vaksine. Våre barn er ved god helse, sier Alassane Mbodji til faktasjekkerne.

Hun forklarer at de ikke har lov til å slippe inn utenforstående på grunn av restriksjoner knyttet til koronapandemien. Det var derfor kosmetikkselgeren hadde en t-skjorte med helsedepartementets logo, fordi han håpet at dette ville gi ham adgang til folks hjem for å selge sine produkter.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold