Faktasjekk
Nei, verdens giftigste blekksprut er ikke observert ved badestrender i Norge
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
Det siste døgnet har det kommet flere tips til Faktisk.no om en artikkel som ble spredd Facebook. Kort tid etter at den ble publisert i går, ble artikkelen spredt til ferierende nordmenn langs hele kysten:
«Verdens giftigeste blekksprut observert ved flere badestrender i Norge - kan drepe et menneske på to minutter», lød overskriften.
I artikkelen står det at det:
Den siste uken har det kommet inn flere rapporter om at den livsfarlige blekkspruten Blåringet blekksprut (Hapalochlaena) har blitt observert ved flere Norske badestrender. Blekkspruten som kun blir rundt 20 cm lang er så giftig at den kan ta livet av en voksen mann på få minutter. Det finnes heller ingen kjent motgift mot Blåringet blekksprut, og dyret anses for å være et av klodens giftigeste.
Mange blir skremt
I artikkelen intervjues «marinbiolog» Kari Stammerud Mikkelsen fra «Marinebiologi-instituttet», som oppgir at de har fått inn et titalls observasjoner av slike blekkspruter i norske farvann, og at folk som ser dem må komme seg på land fordi det er livsfarlige dyr.
Artikkelen lister opp følgende badesteder hvor blekkspruten skal ha blitt observert: Sjosabdeb strand i Mandal, Brevoll strand i Vinterbro, Østre Randøya i Kristiansand og Hvervenbukta i Oslo.
Det er også lenket til artikler publisert hos andre medier som Forskning.no og Nettavisen der det er skrevet om selve blekksprutarten og gift - men ingen av disse artiklene handler om at blekkspruten er observert i Norge.
Tipsene til Faktisk.no viser at mange lurer på om historien er sann.
Påstanden vi skal se nærmere på er om verdens giftigste blekksprut er observert ved flere norske badestrender i Norge.
Aldri observert i Europa
Blekksprutarten Hapalochlaena, på norsk kalt Blåringet blekksprut, er ekte og blant verdens giftigste havdyr. Men den finnes ikke i Norge. Ikke en gang i nærheten av Norge. Arten har tilhold på korallrev og i tidevannspytter i Stillehavet og Det indiske hav. Du må derfor til kysten av Australia eller Japan før den blir en potensiell trussel.
Havforskningsinstituttet i Bergen, som er Europas største marine forskningsinstitutt, avviser at denne blekkspruten er observert ved norske strender. Forsker Tone Falkenhaug skriver følgende i en e-post til Faktisk.no:
Jeg har sjekket opp artikkelen om giftig blekksprut på «Norsknaturinformatikk.com». Denne blekkspruten (slekt som består av flere arter) er ikke observert i Norske havområder, ei heller i Atlanterhavet/Europa for øvrig.
Hun skriver at utbredelsen av alle artene i denne slekten er i tropiske havområder: Vestlige Stillehav, Indiske hav og rundt Australia.
Hun skriver at hun aldri har hørt om «Marinebiologisk institutt».
Diktet opp marinbiolog og institutt
I artikkelen fra Norsk Naturinformatikk er det en marinbiolog Kari Stammerud Mikkelsen fra Marinebiologi-instituttet som advarer. Googler vi «Kari Stammerud Mikkelsen» får vi bare ett eneste treff på internett: Den samme artikkelen som vi faktasjekker her.
Det finnes ingen Kari Stammerud Mikkelsen i offentlige registre i Norge.
Det finnes heller ikke noe foretak i Norge som heter «Marinebiologi-instituttet» eller «Marinbiologi-instituttet» i Brønnøysundsregistrene. Det dukker heller ikke opp hvis man googler det på vanlig måte.
Både marinbiolog Kari Stammerud Mikkelsen og instituttet hun jobber for er oppdiktet.
Bilde av en helt annen kvinne
I artikkelen er det et bilde som angivelig viser Mikkelsen med et eksemplar av den farlige blekkspruten. Ved å foreta et såkalt reversert bildesøk i Google, finner vi det samme bildet i en artikkel publisert hos Nettavisens magasin Side3.no fra mars 2014. Bildet er et illustrasjonsbilde som Side3 oppgir er fra det internasjonale bildebyrået Rex.
Ved å søke på «Blue-ringed» hos Rex, fant vi originalbildet. Det er fra 1999 og viser kurator Josie Sutherland ved National Sea Life Centre i Birmingham håndtere akvariets eksemplar av den dødelige blekkspruten, for anledningen døpt «Sheila».
Bildet Norsk Naturinformatikk bruker er altså tatt for 19 år siden i en helt annen sammenheng av en helt annen person.
Kjent løgnfabrikk
Faktisk.no har tidligere faktasjekket Norsk Naturinformatikk og kan fastslå at siden ikke er til å stole på.
Nettstedet ble registrert så sent som 23. april i år og oppgir å være «din kilde til norsk natur og dyreliv». Den har allerede rukket å produsere en stor mengde oppdiktede artikler som har fått stor spredning i sosiale medier.
Blant disse, en artikkel om at rekordmange gigantiske brennmaneter inntar norskekysten i sommer, og en annen om «Ekstremt giftig veps observert i Norge».
Også i artikkelen om kjempemaneter har nettstedet diktet opp forskere i det fiktive «Marinebiologi-instituttet» - henholdsvis «marinebiolog Anette Lauritsen» og «forsker Heidi Folkemo». Ingen av disse finnes i virkeligheten.
Går man på forsiden til nettstedet, prøver det å utgi seg for å være et seriøst informasjonsnettsted om natur og dyreliv. De virale og ofte skremmende klikksakene er omgitt av tilsynelatende uskyldige informasjonssaker om ulike dyr og naturfenomener, som er klippet rett fra Wikipedia eller Store Norske Leksikon.
Prøver man klikke på noen av lenkene som skal gi opplysninger om nettstedet eller kontaktinformasjon, leder de tilbake til forsiden.
Nettstedet bærer nær sagt alle kjennetegn som finnes for en klassisk løgnfabrikk:
- Sensasjonelle overskrifter laget for å skape frykt.
- Artiklene er dårlig oversatt fra utenlandske artikler eller kopiert fra norske.
- Forskerne som er «intervjuet» finnes ikke.
- Bildene er fra andre situasjoner enn artiklene gir inntrykk av. Forskerbildet er for eksempel ikke fra Norge.
- Man finner ikke den samme informasjonen på andre nyhets- eller nettsteder.
- Nettstedet har et merkelig navn, som samtidig antyder at det er noe offisielt/faglig.
- Journalisten er ikke navngitt.
- Det er ikke oppgitt noen redaktør.
- Det finnes ingen kontaktinformasjon.
Kynisk nettverk
Nettstedet Norsk Naturinformasjon er del av et større nettverk av norske løgnfabrikker som har dukket opp den siste tiden. 19. juni publiserte vi en egen innsiktsartikkel om disse nettstedene, som sto bak Norges mest delte saker i mai i år.
Blant nettstedene i nettverket er Ukensnytt.com. Dette nettstedet er også nevnt i artikkelen fra Norsk Naturinformatikk, og det ene bildet som brukes ligger på serveren til Ukensnytt.com. De bruker den samme Google AdSense koden som flere andre lignende nettsteder, som betyr at pengene for annonsevisningene på denne siden ender opp samme sted. Det er derfor stor grunn til å tro at de tilhører samme nettverk og at samme person eller personer står bak.
Også Ukensnytt.com er en løgnfabrikk som dikter opp artikler for viral spredning. 10. juli faktasjekket vi en artikkel fra dette nettstedet om «Roald (51) søkte om krisehjelp på NAV – fikk pantelapp på 2 kr av de ansatte».
Andre saker Ukensnytt.com står bak er:
- Sverige: 6 år gammel flyktning viste seg å være 35 år gammel kortvokst fra Syria
- Mann siktet for å voldta en ku – hevdet det var en reinkarnasjon av hans døde kone
- Rolf (82) kastet ut av eldrehjemmet da han ukentlig hadde prostituerte på besøk
Deles via samme Facebook-side
Artiklene til Norsk Naturinformasjon og Ukensnytt.com deles fra Facebook-siden «Kundeservice». Dette er den samme Facebook-siden som også deler eller har delt saker fra viralsider du ikke kan stole på:
- Dagmagasinet.com (for tiden nedlagt)
- Nyhetsbildet.com
- Viralstarz.com
- Toppmag.com
- Renekleveland.blogg.no
- Norsknaturinformatikk.com
- Creepysaker.no
- Ukensnytt.com
Innholdet på disse nettstedene spres flittig også i andre Facebook-sider som:
Disse kan du heller ikke stole på.
Les mer om de norske «løgnfabrikkene» i vår sak fra 19. juni.
Tilsvar
Norsk Naturinformatikk har ingen oppgitt e-post eller annen kontaktinformasjon.