Faktasjekk

Slik ble en falsk luksusveske krigs­pro­pa­ganda

hovedbilde
En video publisert av det israelske militæret, skal vise Hamas-lederens kone i en tunnel timer før 7. oktober 2023. Men veska er ikke en Hermès Birkin, slik det hevdes. Skjermdump: Video publisert av IDF
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Påstand

Sinwars kone ble fanget på dette bildet da hun snek seg til tunnelene kvelden før 7. oktober - og hold deg fast i en Hermes Birkin-veske til rundt 350 000 kroner!

Israel i Norge. X, 22.10.2024

Konklusjon

Veska i videoen det vises til har flere detaljer som ikke stemmer overens med å være en svart Hermès Birkin 40 Togo, slik det hevdes.

Israels ambassadør til Norge har pakket sakene sine og forlatt landet, men på sosiale medier er ambassaden fortsatt aktiv. 22. oktober delte ambassadens offisielle konto på X to bilder, og følgende påstand om hva det ene bildet viser:

«Sinwars kone ble fanget på dette bildet da hun snek seg til tunnelene kvelden før 7. oktober – og hold deg fast i en Hermes Birkin-veske til rundt 350 000 kroner!»

Faksmile: @IsraelinNorway på X

Det ene bildet viser det som skal være Sinwars kone i en tunnel med en svart veske i hånda. Det andre viser en Hermès Birkin 40 svart Togo, og en tekst som skal vise prislappen: 32 000 dollar.

Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.

Norske delinger

De samme bildene og påstanden har de siste dagene nådd ut til millioner. Luksusveske-påstanden er omtalt av en rekke medier, som blant andre New York Post, The Sun, Daily Mail, The Jerusalem Post og Hindustan Times.

I Norge har Dagbladet omtalt det virale bildet, uten å konkludere med hvorvidt bildet faktisk viser en Birkin-veske. Ifølge Dagbladet, kaller den norske forskeren Erik Skare bildet og påstanden for et forsøk på manipulasjon.

Faktisk.no har også funnet norske poster på X og Facebook med flere tusen visninger. Blant annet av Ole Asbjørn Ness, forfatter, journalist og featureredaktør i iNyheter, i et innlegg på X som har litt over 9000 visninger. Og i Facebook-gruppen «Stopp antisemittisme på NRK», en gruppe med 6400 medlemmer. Det er til og med laget en KI-generert video.

Ser man nøye på den ekte videoen, ligner imidlertid ikke veska på en Birkin.

Påstanden er også delt på norsk, her er en av postene fra Facebook.

Slik ble en udokumentert påstand om en luksusveske en del av krigspropagandaen.

Gikk viralt

Kvelden 19. oktober publiserte det israelske militæret (IDF) en video som skal vise den nå avdøde Hamas-lederen og hans familie i en tunnel. Ifølge IDF er videoen filmet natt til 7. oktober 2023.

I videoen ser vi det som trolig er Yahya Sinwar, etterfulgt av en kvinne i rosa hijab, med en svart veske. Dette er trolig Samar Muhammad Abu Zamar, Sinwars kone.

Kort tid etter at videoen ble publisert, gikk bilder av kvinnen viralt, med god hjelp fra kontoer med store følgerskarer, og israelske offisielle kanaler og talspersoner.

Det israelske faktasjekk-prosjektet FakeReporter har sporet påstanden om Birkin-veska tilbake til en jødisk influenser. Instagram-posten fra influenseren, med over 19 000 liker-klikk, er også den første posten Faktisk.no finner med påstanden.

– Ja, dette er Mrs. Sinwar, som går ned i tunnelene i Gaza bare noen timer før Hamas' invasjon av Israel, mens hun holder en Birkin-veske! Det er altså dette våre amerikanske skattepenger har finansiert, skrev kvinnen.

Et nettverk av påvirkningskontoer, IDF-talspersoner og mediekanaler gjorde den ubegrunnede påstanden om til en mediekampanje som nådde millioner over hele verden, skriver Fake Reporter.

Faksmile: @Israel på X (tidligere Twitter)

En skjermdump fra videoen ble snart satt sammen med et bilde av en Hermès Birkin i svart Togo. Bildene ble delt av kontoer med store følgerskarer. Én post fra X-kontoen Open Source Intel fikk over 7,6 millioner visninger.

Avichay Adraee, talsperson for det israelske militæret på arabisk, delte bildene, men konkluderte ikke selv. I stedet stilte han spørsmålet: Gikk Sinwars kone ned i tunnelen bærende på en Birkin-veske til en estimert verdi på 32 000 dollar?

De israelske myndighetenes offisielle konto på X tok imidlertid ikke forbehold, og skrev at bildet viste Sinwars kone med en Hermès Birkin. Posten til Israels ambassade til Norge ser ut til å være en direkte oversettelse av den engelske.

Ligner ikke

Bildet som de ulike mediene har brukt, og som Israels offisielle kanaler har publisert på X, er av lav kvalitet og viser få detaljer. Men ser vi på selve videoen bildet er hentet fra, ser vi litt flere detaljer, og veska vises fra ulike vinkler.

Da ser vi blant annet at veska har to loddrette metallstriper, som lyser opp i videoen, på hver side der håndtaket er festet i veska.

Skjermdumper fra videoen. Kilde: IDF

Ser vi nærmere på bilder av en ekte Hermès Birkin-veske i sort skinn, ser vi ikke noen slike metallstriper ved festet til håndtaket. I stedet er det to vannrette metallstriper litt utenfor selve festet til håndtaket.

I tillegg har veska i videoen ikke en metallås i midten, slik Birkin-veska har.

Skjermdump: Miinto.no

Mote- og skjønnhetsansvarlig i KK, Ida Elise Eide Einarsdóttir, synes ikke veska i videoen ser ut som en Hermès Birkin.

– Blant annet fordi veskemetallet ser nokså annerledes ut, skriver Einarsdóttir på e-post etter å ha sett på videoen for Faktisk.no.

Skjermdump fra videoen, sammenlignet med en Birkin svart togo. Faktisk.no har justert lyset litt på skjermdumpen til venstre.

Også redaksjonen i MinMote, som er en del av VG, har sett på videoen for Faktisk.no.

– Hele redaksjonen har sett på videoen, alle er enige om at det ikke er en Birkin, skriver Eline Lauritzen, journalist i MinMote.

MinMote-redaksjonen påpeker at det er mange ulikheter mellom veska i videoen og en ekte Birkin-veske, som har rykte på seg å være ekstremt vanskelige å få tak i.

– Du ser det spesielt på metallspennene.

Danske TV2 konkluderer med det samme som de norske moteekspertene. Mens veska ikke ligner en Birkin, har TV-kanalen via omvendt bildesøk funnet flere andre vesker som ligner mer. Blant andre en veske til en innkjøpspris på 7,99 dollar på Alibaba.

Det spanske faktasjekknettstedet Maldita.es viser også til flere ulikheter mellom veska i videoen og en ekte Birkin.

Og selv om veska i videoen faktisk hadde lignet en ekte Birkin Togo i svart, hadde det ikke vært mulig å slå fast om den var ekte, eller en kopi.

Denne KI-genererte videoen deles også på sosiale medier. Den er falsk og laget med kunstig intelligens. Skjermdump: Instagram

– Alltid dumt

At korrupsjon har vært utbredt under Hamas sitt styre på Gazastripen, fremkom blant annet i en rapport fra amerikanske myndigheter i 2022. Amerikanske tjenestemenn har også anklaget Hamas-ledelsen for å leve i luksus i utlandet, ifølge en artikkel i The Washington Post i november 2023.

Men veska i videoen er altså ikke en eksklusiv Hermès Birkin, slik det påstås. Utover dette er det ikke mulig å slå fast med sikkerhet hva slags veske det er.

Forfatter Ole Asbjørn Ness, som har delt påstanden på sin X-konto, har følgende kommentar:

– Alltid dumt å dele noe som ikke stemmer, men jeg skulle ønske at Faktisk.no var like ivrige på å faktasjekke Hamas som dere er på å faktasjekke Israel.

On Elpeleg er administrator for Facebook-gruppen StoppNRK, og har delt påstanden om Birkin-veska.

– Jeg er enig i at det er svært vanskelig å fastslå med sikkerhet ut fra IDF-videoen som ble publisert på YouTube om denne luksuriøse veska er en ekte Birkin eller en forfalskning, og hvilken kvalitet den påståtte forfalskningen i videoen har, skriver Elpeleg til Faktisk.no.

Videre har han følgende kommentar til faktasjekken:

– Jeg er svært overrasket over at faktisk.no har tid til å fokusere på slike trivielle ting, når det finnes rikelig med informasjon om at Hamas-ledere har brukt milliarder gjennom hjelpeorganisasjoner til å bygge enorme terrorinfrastrukturer, med lønn til en styrke på nærmere 30 000 soldater, inkludert et uendelig antall raketter og hundrevis av kilometer med tunneler. Dette er noe Faktisk.no tidligere har benektet. Det finnes også uendelige vitnesbyrd om at Hamas stjeler mat fra gazanere, og flere internasjonale aviser anslår at rundt 11 milliarder dollar har blitt satt inn på bankkontoene til Hamas-ledere.

Elpeleg sin uttalelse om at Faktisk.no har benektet at Hamas har bygd tunneler i Gaza, stemmer ikke. Tunnelnettverket er godt dokumentert. Faktisk.no har aldri skrevet at det ikke er tunneler i Gaza, men har gjort konkrete faktasjekker og verifiseringer av enkeltbilder og påstander. For eksempel konkluderte vi med at bilder av en luke i bakken ved Qatar-sykehuset, ikke beviste hvorvidt det var en tunnel under sykehuset, slik IDF hevdet.

Israels ambassade til Norge har ikke svart på Faktisk.no sin henvendelse.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold