Faktasjekk

Slik ble fire tatoveringer Trump-politikk 

President Donald Trump viste frem et bilde som angivelig bevis for at Kilmar Ábrego García er medlem av den kriminelle gjengen MS-13.

Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Deporteringen av Kilmar Ábrego García har ført til grunnlovskrise i USA. Ved en feil ble han sendt fra landet til et fengsel i El Salvador. Myndighetene hevder at han er en terrorist og medlem av den kriminelle gjengen MS-13. 

Høyesterett har slått fast at deporteringen av 29-åringen var urettmessig, og myndighetene må nå «tilrettelegge» for at García løslates fra varetekt i El Salvador, ifølge The Guardian

19. april postet derimot Trump et bilde av det som skal vise knokene til García. I posten meldte president Trump at dette er hånden til mannen som demokratene ønsker tilbake til USA, og at García har MS-13 tatovert der. 

Men stemmer det?

Garcías hånd

Faktisk.no har verifisert bildet Donald Trump holder frem i Truth Social-posten (arkivert versjon). Verifiseringen indikerer at hånden som vises i bildet mest sannsynlig er García hånd.

Både de fire tatoverte symbolene på fingrene og andre kjennetegn på hånden som er avbildet, stemmer overens med flere andre bilder av Garcías hånd. For eksempel kan man se at tatoveringstrekene samsvarer og er smalere og bredere på synkroniserte steder.

Motivene i de fire tatoveringene er en marijuanaplante, et smilefjes, et kors og en hodeskalle. I bildet Trump viser frem i Truth Social-posten kan man se bokstavene M og S, samt tallene 1 og 3 over hver av de fire symbolene.

Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev

Redigert bilde

I Truth Social-posten skriver Trump om García at «han har MS-13 tatovert på knokene (he's got MS-13 tattooed onto his knuckles)». I sosiale medier er det flere som tolker denne påstanden som at Trump mener at også bokstavene M og S, samt tallene 1 og 3, er tatovert på Garcías hånd.

En teknisk verifisering ved bruk av verifiseringsverktøyene Invid WeVerify og Fotoforensics indikerer at bokstavene og tallene ikke er en autentisk del av bildet, men er blitt redigert inn i etterkant. 

Dette trenger ikke bety manipulering, men kan være gjort for å markere det man mener er bildebevis for at den tatoverte marijuanaplanten symbolerer bokstaven M, det tatoverte smilefjeset symboliserer bokstaven S, det tatoverte korset symboliserer tallet 1 og den tatoverte hodeskallen symboliserer tallet 3.

Faktasjekkorganisasjonen Lead Stories har også kommet frem til at «MS 13» på hånden til Kilmar Abrego Garcia er lagt til bildet.

Bildet i midten viser knoken som Trump la ut, de andre bildene viser Kilmar Ábrego García ved tidligere anledninger.

Ukjente tatoveringer

Det kan heller ikke slås fast at de fire tatoveringene symboliserer tilknytning til MS-13, mener Stener Ekern, professor emeritus i antropologi ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Han har forsket på emner som juridisk og politisk antropologi, urfolk og kulturarv. I tillegg har han blant annet jobbet med menneskerettighetsprosjekter i Latin-Amerika. 

– Det kriminelle nettverket er løst organisert, så jeg har ikke tro på at lederen har så kustus på sine medlemmer at alle bruker de samme tatoveringene.

Ekern sier han aldri har sett disse symbolene spesifikt på gjengmedlemmer av MS-13. Han påpeker også at en tatovering i seg selv ikke er bevis for medlemskap i en kriminell gjeng.

– Det kan være en indikasjon, men ville ikke holdt i en rettssak for å si at en person driver med kriminalitet, sier han. 

Dette er koblingene til MS-13

BBC Verify har gått gjennom rettsdokumenter og offentlige registre for å finne ut hva som er kjent om Garcías påståtte tilknytning til MS-13

Han ble først koblet til gjengen av amerikansk politi i 2019. Da ble han arrestert sammen med tre andre, og ifølge politiet hadde han på seg en caps med logoen til basketballaget Chicago Bulls – et symbol som tidligere har blitt brukt av MS-13-medlemmer.

I oktober 2019 fikk García innvilget en såkalt «withholding of removal»-status, ifølge BBC Verify. Det betyr at han ikke fikk asyl, men at myndighetene likevel ikke kunne sende ham tilbake til El Salvador fordi han kunne risikere forfølgelse der.

BBC Verify har snakket med advokatene hans, som forteller at 29-åringen siden 2019 har møtt til årlige avtaler med immigrasjonsmyndighetene uten problemer. Han har heller aldri blitt dømt for noen kriminell handling, heller ikke for gjengmedlemskap, verken i USA eller El Salvador.

16. april publiserte det amerikanske departementet for innenlandssikkerhet dokumenter som viste at Garcías kone i 2021 hadde bedt om beskyttelse mot ham. Men ifølge BBC Verify skal hun samme dag ha uttalt at hun hadde valgt å ikke gå videre med saken, og hun benektet at han var medlem av en gjeng.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold