Kommentar

Innsynsbloggen: Nye funksjoner på Innsyn.no

Nå kan verktøyet brukes til å be om datasett eller utslippstall.

Nå lanseres nye funksjoner på Innsyn.no, med mulighet til å be om innsyn i mer enn det som finnes i postlistene.
Publisert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Innsyn.no har blitt oppgradert med nye funksjoner og noe endret grensesnitt. Tjenesten samler metadata om 135 millioner dokumenter fra postlister, og tilbyr et grensesnitt for å be om innsyn i disse hos til sammen 690 ulike offentlige virksomheter i Norge. 

Hva er Innsynsbloggen?

På Innsynsbloggen skriver vi om aktuelle temaer knyttet til innsyn og åpenhet. Noen av tekstene vil også handle om utviklingen av Innsyn.no, et verktøy Faktisk.no-redaksjonen tilbyr til bruk for journalister. Spalten skrives av prosjektleder for Innsyn.no, journalist Tarjei Leer-Salvesen, med bidrag fra gjesteskribenter  med innsikt i feltet.

Arbeidet med denne spalten er støttet av Fritt Ord.

Verktøyet ble først utviklet i avisen Fædrelandsvennen, og Faktisk-redaksjonen overtok ansvar og eierskap i 2019. Etter en beta-fase, er Innsyn.no nå over ordinær drift. 

Utviklingsarbeidet har vært støttet av Blommenholm Industrier, Fritt Ord, Medietilsynet, Google News Initiative, Norsk Redaktørforening, Norsk journalistlag og Pressens faglitteraturfond. Nå er norske mediebedrifter med på finansieringen. De som blir med på spleiselaget, får tilgang til sine redaksjonelle medarbeidere.

Nå tar vi et steg videre, og legger til rette for å bruke innsynsretten også løsrevet fra den informasjonen man finner i postlistene.

Innsyn freestyle

Postlistene er et godt verktøy for å finne presis frem til dokumenter en journalist har nytte av i arbeidet sitt. Og når man vet akkurat hva man trenger å lese, sparer både journalisten og de som behandler innsynskravet masse tid. Derfor er verktøy som eInnsyn fra Digitaliseringsdirektoratet og Innsyn.no nyttig. Men innsynsretten gjelder langt mer enn de dokumentene man finner i postlistene. 

Noen ganger har vi behov for å lese alle dokumentene i en sak, men ser at postlistene hopper over flere dokumentnummer tilhørende saken. Da er det nyttig å be om innsyn i saksomslaget. Andre ganger ønsker vi innsyn i en leverandørliste, et datasett eller har informasjonskrav etter for eksempel miljøinformasjonsloven. Denne måten å bruke innsynsretten på kan vi kalle «åpne innsynskrav», eller «innsyn freestyle».

Fremover vil brukerne av Innsyn.no kunne søke i postlistene som før, men har i tillegg også valgmuligheten «åpen forespørsel». Der finnes en rekke forslag til hvordan slike innsynskrav kan utformes, og et fritekstfelt hvor brukeren kan utforme innsynskrav selv.

Og som alltid: Hvis du har forslag til forbedringer av tjenesten, vil vi gjerne høre fra deg!

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold