Artikkel
Facebook-brukere troller Zuckerberg etter faktasjekk-vraking
Meta-grunnleggeren har blitt mål for falske overskrifter på sosiale medier etter at selskapet kunngjorde endringer i sitt faktasjekkarbeid.
«Facebook-grunnlegger og pedofilidømte Mark Zuckerberg, død som 36-åring – sier at sosiale medier-plattformer ikke bør faktasjekke innlegg».
Denne påstanden er en av flere falske nyheter som nå sprer seg raskt på sosiale medier. Et bilde av Zuckerberg med en tilsynelatende ekte overskrift er blitt delt på plattformer som Facebook og X.
Dette kommer i kjølvannet av Zuckerbergs kunngjøring denne uken, om at Metas faktasjekkprogram i USA skal legges ned og erstattes med «Community Notes».
Les mer om hva Faktisk.no mener om Metas avgjørelse her:
– Først skal vi kvitte oss med faktasjekkere og erstatte dem med community notes som ligner på X. Vi starter først i USA, sa Zuckerberg i en video publisert på Facebook.
Han begrunner avgjørelsen med at Meta ønsker å «fokusere på ytringsfrihet og redusere feil i komplekse systemer». Ifølge Meta skal det nye systemet la brukerne bidra med kontekst til innlegg som kan oppfattes som misvisende eller falske.
Konseptet som skal innføres i første omgang i USA, er inspirert av hvordan X faktasjekker innlegg. Mens tilhengere mener at denne metoden fremmer ytringsfrihet og engasjement, advarer kritikere mot risikoen for at fellesskapet kan bli en kilde til feilinformasjon.
Bløff om død og rottepenistransplantasjon
Det virale skjermbildet hevder at Zuckerberg døde som 36-åring av korona og syfilis. Videre påstås det at han var en «dømt pedofil», og at han før sin «død» skal ha sagt at Facebook ikke burde faktasjekke innlegg.
Dette stemmer ikke.
Den falske nyheten vises som et skjermbilde merket «Business News», men uten en tydelig kilde. Nettadressen ericwarp.com, som står oppført på bildet, leder til en nettside for en amerikansk kunstner. Siden har ikke vært aktiv siden mai 2021, og den påståtte saken eksisterer ikke der.
Dette forsterker mistanken om at skjermbildet er redigert for å se ut som en legitim nettartikkel. Et søk på overskriften i Google, viser at saken ikke finnes hos noen troverdige nyhetsmedier. Den finnes kun som et skjermbilde eller publisert på satiriske nettsider.
Nå kan du få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.
Satire forsterker forvirringen
Satiriske nettsteder har også kastet seg på bølgen. Det australske nettstedet The Shovel publiserte en artikkel der de hevder at Zuckerberg døde av en overdose i sitt hjem i California.
Den amerikanske satiriske nettavisen The Hard Times gikk enda lenger, der overskriften lød:
«Mark Zuckerberg, kjent som verdens første mottaker av en transplantasjon av en rottepenis, kunngjør at Meta slutter med faktasjekking».
Ikke første gang
Dette er ikke første gang Zuckerberg har blitt et mål for falske nyheter. I januar 2023 sirkulerte en «lekket» video på sosiale medier som angivelig viste Meta-sjefen advare sine ansatte mot å ta koronavaksinen.
BREAKING: @Facebook CEO Mark Zuckerberg Takes ‘Anti-Vax’ Stance in Violation of His Own Platform's New Policy
— James O'Keefe (@JamesOKeefeIII) February 17, 2021
"I Share Some Caution on this [Vaccine] Because We Just Don't Know the Long-Term Side Effects of Basically Modifying People's DNA and RNA"#ExposeFacebook #ExposeZuck pic.twitter.com/OxRzlW7JWj
Videoklippet, som først ble publisert av den høyreradikale organisasjonen Project Veritas i 2021, ble også delt som en kortere versjon samme år av organisasjonens leder, James O'Keefe på X.
Videoen ble senere analysert og faktasjekket av flere uavhengige aktører, inkludert Snopes og Ellinika Hoaxes, som er medlemmer av det internasjonale faktasjekkernettverket IFCN.
Gjennomgangen gjort av Snopes viste at klippet manglet kontekst og ga et misvisende bilde av Zuckerbergs synspunkter. I hans fulle uttalelse, som ikke ble delt av Project Veritas og O'Keefe, snakket Meta-sjefen om positive nyheter om Modernas vaksinetest.
I den samme samtalen med ansatte i juli 2020, uttrykte han også forsiktighet rundt mRNA-teknologi. Dette var på et tidspunkt hvor vaksinene fortsatt var under utvikling.
Senere, i offentlige uttalelser, og i en samtale med Dr. Anthony Fauci i november 2020, støttet Zuckerberg vaksinene og avkreftet myter om at mRNA-vaksiner kan påvirke DNA.
Slik kan du beskytte deg mot falsk informasjon
Spredningen av de falske overskriftene om Zuckerberg understreker hvor lettvint feilinformasjon kan nå ut til mange, og hvor utfordrende det kan bli for brukere å skille fakta fra oppspinn.
For å unngå å bli lurt, kan du selv gjøre enkle undersøkelser for å vurdere informasjonens troverdighet: