Faktisk.

Ja, dette bildet viser Falun i 1989

Et bilde av skiløpere på snøfattig grunn er hyppig delt på Facebook. Det ble tatt under verdenscupen i Falun 11. mars 1989.

hovedbilde
Foto: Lars Hedberg / TT / NTB Scanpix

I februar har et bilde som viser langrennsløpere i Falun i Sverige vinteren 1989, spredd seg på Facebook. 21. februar ble det lagt ut i Facebook-gruppen «Vi som er totalt imot MDG». Derfra er det delt over 3000 ganger.

Foto: Skjermdump / Facebook

Hos bildebyrået NTB Scanpix finner vi to bilder fra samme skirenn. Bildene er beskrevet slik:

Snøfattig under Svenska Skidspelen i Falun den 11. mars 1989.
Foto: Lars Hedberg / TT / NTB Scanpix

De er tatt av en svensk fotograf for det svenske nyhetsbyrået TT.

«Helt ekstremt»

Flere norske medier har tidligere omtalt bildet. Nettavisen omtalte det i forbindelse med plussgrader og dårlige snøforhold under VM i Falun i 2015:

Når Nettavisen tar opp løypebekymringen med landslagssjef Vidar Løfshus, minner han om at det har vært verre før.

I et verdenscuprenn i Falun i mars 1989 var det nemlig så mildt at løperne omtrent gikk på gress og grus.

Det er tydelig at temaet har vært oppe hos den norske landslagsledelsen, for Løfshus finner fort frem et bilde på sin egen mobiltelefon fra løpet i 1989 og sender det til Nettavisen.

I et intervju med Nettavisen forteller Kristen Skjeldal, som gikk tremila under verdenscupen i 1989, at det var «helt ekstremt».

Avisen snakket også med en annen deltaker, Vegard Ulvang, som gikk inn til en tredjeplass, slått av svenske Lars Håland og Torgny Mogren.

– Jeg husker det var så vidt det gikk. Men i 89-sesongen var det nesten ikke snø i det hele tatt, og jeg husker NM var flyttet til Geilo det året. Det var den første sesongen det virkelig var total krise, og det var så vidt vi fikk avviklet løpene, sier Ulvang til Nettavisen.

Også i 2014 ble et bilde fra Falun i 1989 trukket frem. Den gang av svenske Dala-Demokraten i forbindelse med prøve-VM i Falun i 2014:

Men dette er ikke den eneste gangen tilskuerne får løpe rundt i søla ved skisporene. Under Svenske Skidspelen andre uken i mars i 1989 så det likt ut, kanskje enda verre enn i dag. Men da ble konkurransen avholdt, noe som forhåpentligvis også vil skje kommende helg.

Omtalt av flere

I 2016 snakket Dagens Næringsliv med Terje Langli, som også konkurrerte i Falun i 1989.

– Hadde løperne blitt spandert slike forhold i dag, hadde det ikke blitt noe renn. Det var mer jord og gress enn snø. Men vi var vel lykkelige for at det ble skirenn. Det var dager på den tiden med lite snø også. Vi jaget snø på den tiden, uttalte han til DN.

I mars 2019 omtalte VG bildet av skirennet som «Klimakrise anno 1989».

– Ikke representativt

Rasmus Benestad, seniorforsker ved Meteorologisk institutt, forklarer overfor Faktisk.no at temperaturene svinger fra år til år.

– Du vil alltid finne steder hvor det har vært lite snø tidligere år, men hvis man ser på det store bildet finnes det en tydelig trend. Enkeltår slår ikke bena under den kunnskapen vi sitter på og de trendene vi ser.

Han sier at det også på 1930-tallet var milde vintre.

– Men man kan ikke se hele bildet ved å zoome inn på én detalj. Det vil ikke være representativt. Hadde dette vært representativt, hadde vi ikke hatt skiløpere i dag.

Grafen under viser utvikling i gjennomsnittlig årstemperatur i Falun mellom 1980 og 1997. Den blå linjen viser temperaturdata, mens den oransje viser trend.

Her ser vi at 1989 var et år med høyere snittemperatur enn trenden.

Gjennomsnittlig årstemperatur i Falun mellom 1980 og 1997. Foto: Skjermdump/Ocdp.met.no

Vi kan også se på utviklingen i gjennomsnittstemperatur i mars måned de ulike årene:

Gjennomsnittstemperatur i mars i Falun mellom 1980 og 1997. Foto: Skjermdump/Ocdp.met.no

Og slik har utviklingen i årlig gjennomsnittstemperatur i Falun mellom 1918 og 1997 vært:

Gjennomsnittlig årstemperatur i Falun mellom 1918 og 1997. Foto: Skjermdump/Ocdp.met.no

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?