Faktisk.

Hun gir ikke bort arven sin – slik avslører du svindlere

Hvem er den gråhårede kvinnen som sier hun vil gi bort 350 000 euro til ukjente nordmenn? Vi fulgte sporene av Elsa Veloz til ungdommer i Benin, en rasende fransk advokat og en intetanende venezuelaner i Tromsø.

hovedbilde
Foto: Skjermbilder fra Facebook.

I ni-tiden om morgenen den 18. mai blir Elsa Veloz medlem i en norsk Facebook-gruppe med flere tusen medlemmer. Profilbildet viser en gråhåret eldre kvinne som ikke ser direkte inn i kameraet. Hun har briller, rød leppestift og et fargerikt skjerf rundt halsen.

Noen timer senere, rundt klokken 12.30, blir Elsa Veloz medlem i nok en norsk Facebook-gruppe. Det tar ikke lang tid før hun skriver sitt første innlegg til de over 15 000 medlemmene.

Det samme «donasjonstilbudet» ble postet i to ulike norske Facebook-grupper. Skjermbilde fra Facebook.

«Donasjonstilbud» står det med store bokstaver på bildet hun deler. 20 minutter senere deler hun et tilsvarende bilde i den andre gruppen. I kommentarfeltet forklarer Elsa hva tilbudet går ut på:

Jeg deler denne informasjonen på denne måten fordi jeg ønsker å donere hele formuen min til noen som tror på Gud. Tilsynelatende har jeg en halskreft, en sykdom som er i sluttfasen, har min behandlende lege nettopp informert meg om at dagene mine er regnet på grunn av min helsetilstand som er veldig nedverdigende. Jeg holder på å dø og planlegger å gi alt mitt varer, fordi jeg har en sum på 350 000 euro på kontoen min, og jeg vil ikke overlate alt dette til banken. jeg ser etter noen som kan arve min formue på 350 000 €.

Elsa oppgir en e-postadresse man kan henvende seg til hvis man vil «lære mer om årsakene til donasjonen». Hun deler også et bilde av en kvinne som ser ut til å ligge i en sykehusseng. Kommentarfeltet er stengt for andre kommentarer.

Dårlig norsk og feil kvinne

«Donasjonstilbudet» er skrevet på haltende norsk, og bærer preg av å ha vært en runde gjennom Google Oversetter. Dette verktøyet kan man bruke til å oversette mellom to språk, men resultatet blir ikke som om noen med gode norskkunnskaper hadde skrevet det.

I tillegg er kvinnen i sengen ikke den samme kvinnen som på profilbildet. Ved å bruke omvendt bildesøk, har vi funnet ut at bildet av kvinnen i sengen er fra en Shutterstock-video. Her kan hvem som helst kjøpe bilder eller videoer for en billig penge.

Profilbildet til Elsa Veloz har vi ikke klart å finne igjen noe annet sted.

Lær å søke etter bilder her:

Slik unngår du å bli svindlet

Det viktigste faresignalet er likevel den store summen penger som Elsa tilsynelatende ønsker å donere. 350 000 euro tilsvarer over fire millioner norske kroner med dagens kurs. Hvorfor skulle noen ønske å gi bort så mye penger til vilt fremmede?

Svaret er at de som står bak dette ikke ønsker å gi bort penger, men heller lure til seg penger fra andre.

Kripos opplyser til Faktisk.no at de har sett tilsvarende svindelforsøk tidligere:

– Vi har sett lignende fremgangsmåte. Innholdet i tilbudene og hvor godt språket er varierer, skriver Kjersti Rønholt, fagansvarlig for politiets tilstedeværelse på internett – Kripos, i en e-post til Faktisk.no.

Hun har følgende råd for å unngå å bli svindlet på Facebook:

  • Sjekk profilen som kommer med tilbudet. Har profilen venner? Er den ganske nyopprettet? Har den et «levd liv»?
  • Google navnet på profilen og søk med bildet på Google bildesøk.
  • Rapporter profilen til Facebook og si fra til din lokale nettpatrulje. Du finner en liste over nettpatruljer her.
  • Høres tilbudet for godt ut til å være sant, er det ofte det!

Rasende fransk advokat

Faktisk.no har den siste uka utvekslet flere e-poster med den eller de som utgir seg for å være Elsa Veloz. Etter å ha besvart noen spørsmål om hva vi kunne tenke oss å bruke de 350 000 euroene til, ble vi godkjent som arvinger og satt i kontakt med Elsas franske advokat.

Advokaten bruker en gmail-adresse, og ikke en e-postadresse som viser at han tilhører et advokatfirma. Navnet som brukes tilhører imidlertid en ekte advokat i Lyon, og han er svært fortvilet over å være innblandet i denne svindelen.

– Jeg er klar over at noen bruker meg som en påstått garantist for denne såkalte donasjonen uten mitt samtykke. Det virker som om de har hentet informasjon om meg fra en advokatside i Frankrike, skriver Pedro Andujar i en e-post til Faktisk.no.

– Ofre for denne svindelen har kontaktet meg siden februar fra land som Kosovo, Spania, Romania, Guatemala og Tyskland.

Andujar skriver at han er rasende over at navnet hans blir misbrukt i denne svindelen, og at han frykter at ryktet hans skal bli ødelagt.

– Jeg er registrert advokat både i Frankrike og Spania, og har allerede anmeldt dette til politiet i begge land.

Sjekk brukernavnet

Faktisk.no har forsøkt å finne ut hvem Elsa Veloz egentlig er. Det finnes tre Facebook-profiler med samme navn og profilbilde, men mye tyder på at den gråhårede kvinnen på bildet ikke står bak noen av dem.

Hvis brukernavnet i adressefeltet ikke stemmer overens med profilnavnet, kan det være grunn til å være på vakt. Skjermbilde fra Facebook.

For å sjekke om en Facebook-profil virkelig tilhører den personen den utgir seg for å tilhøre, kan man se på brukernavnet. Dette finner man i adressefeltet når man er inne på personens Facebook-profil.

Elsa Veloz' brukernavn på Facebook er henholdsvis «junior.zocli.77», «samson.agbla.1» og «fadel.youssouf.77». Hvis brukernavnet ikke er det samme som profilnavnet, kan det være et tegn på at profilen er falsk.

Man kan enkelt kjøpe Facebook-profiler som er flere år gamle, og som tidligere har tilhørt andre personer. En «gammel» profil med mange venner og tidligere aktivitet, vil vekke mindre mistanke enn en som er helt nyopprettet og ikke har noen venner.

Unge afrikanske venner

Det er også andre ting ved Elsa Veloz' tre Facebook-profiler som gjør oss mistenksomme. På den ene profilen kan man finne spor etter det som virker å være den opprinnelige eieren av kontoen. I feltet hvor man kan gi en kort introduksjon av seg selv, står det:

Her er noen av vennene til Elsa Veloz. Flere av dem virker å ha falske profiler selv. Skjermbilde fra Facebook.
Jeg heter Agbla Samson; elev i klasse B i Soclogbo (oversatt fra fransk av Faktisk.no).

Soclogbo er en by i Benin, og det er flere spor som leder oss til dette afrikanske landet. Den ene av Elsa Veloz' tre profiler har 24 venner, og ti av dem oppgir at de kommer fra Benin. Resten virker å være franskspråklige unge mennesker fra Afrika, og fransk er offisielt språk i Benin.

At en eldre kvinne bare har unge, afrikanske venner på Facebook, er et annet tegn på at profilene kan være falske. Flere av vennene og dem som har likt bildene til Elsa, ser også ut til å være falske profiler.

Spor på bildet

Hvem er så den gråhårede kvinnen på bildene? Vi forsøkte først enkle reverserte bildesøk, men det ga ikke direkte treff på at bildene hadde vært brukt andre steder før.

Deretter forsøkte vi å finne ut om bildene kunne si oss noe i seg selv. Bildet av kvinnen som står i ei gate omgitt av biler, hadde noen spor:

  • På én av bilene kan det sees en flik av et gult nummerskilt. Dette kunne være et tegn på at bildet er tatt i Storbritannia, hvor de har gule skilt.
  • At en annen bil er av merket Vauxhall økte sjansen for dette – da dette bilmerket er eid av samme eiere som Opel og i all hovedsak produseres for det britiske hjemmemarkedet.
  • I speilet til Vauxhall-bilen kunne vi se at det nok var noe av teglstein også bak kvinnen.
  • Bakerst i bildet kunne noen nyere bygninger sees.
  • Husene på den andre siden av gata hadde et noe offisielt preg over seg, og vi bet oss spesielt merke i piggtråden over porten.

Fotografert i London

Til tross for disse sporene klarte vi ikke stedfeste bildet, men vi trodde det kunne være i Storbritannia. Med dette i bakhodet delte vi det vi visste med kolleger i faktasjekker-nettverket IFCN.

Skiltet i den røde ringen gjorde at vi klarte å finne ut at bildet på Elsa Veloz' Facebook-profil var tatt i London. Skjermbilde fra Facebook.

Britiske Fergus Bell så en interessant bitteliten detalj. Et av skiltene på bygget med litt offisielt preg, lignet på en oversikt over åpningstider på britiske postkontor, og han mente bygget kunne være et postsorteringsanlegg.

Vi gjorde derfor søk etter Royal Mail på Google Maps over Storbritannia.

I søkeresultatene kan man raskt få opp om Google har besøkt stedet med sin StreetView-tjeneste. Vi bladde så raskt gjennom for å se om noen av stedene ligner der Elsa Veloz-bildet var tatt.

Etter å ha bladd gjennom et sted mellom 20 og 30 postkontor og sorteringsanlegg fant vi det: Royal Mail Delivery Office i Emma Street i London.

Ved å se på historiske bilder i StreetView, kunne vi også se at teglsteinsmuren som vi tidligere hadde sett i Vauxhall-ens sidespeil, ble revet en gang mellom 2018 og 2019. De nye husene som så vidt kan ses i enden av gata var ikke ferdigstilte før en gang mellom 2015 og 2016.

Dermed må bildet være tatt en gang mellom oktober 2015 og april 2019 i London. Vi har ikke klart å finne ut hvem kvinnen på bildet er.

Flere falske profiler

Elsa fikk ikke så mange «likes» på det generøse tilbudet hun delte i de norske Facebook-gruppene, men vi merket oss særlig én profil som ga henne tommel opp.

Mannen kalte seg Fredrik Harvard, og hadde i likhet med Elsa nettopp blitt medlem i den ene gruppen som svindelforsøket ble postet i. Han la selv ut bilder i den samme gruppen.

Fredrik Harvard hadde en rekke bilder på Facebook-profilen sin som alle viste samme mann. Hvem var denne mannen og var det en ekte eller falsk profil?

Den falske profilen Fredrik Harvard stjal dette bildet fra Frank Lobo. Vi fant Lobo ved å søke på «Tromsø og Venezuela». Skjermbilde fra Instagram.

Vi bet oss merke i bildene som virket å være tatt i Norge. Ett av dem viste mannen, en kvinne og en annen mann med norske flagg, et venezuelansk flagg, bymessige bygninger og et snødekt landskap i bakgrunnen. De norske flaggene kunne ha med 17. mai å gjøre, og siden det var snø falt mistanken på noen byer nord i landet.

Ved å «reise rundt» i byer som Bodø, Harstad og Tromsø i Google Street View, klarte vi å plassere bildet til Stortorget i Tromsø med Kystens hus i bakgrunnen.

Vi gjorde så en rekke ulike søk knyttet til Tromsø, men det var det helt enkle Google-søket innstilt på bilder som ga treff: tromsø venezuela.

Stjålne bilder

Da dukket det opp en nyhetssak i avisen Nordlys med noe som lignet på samme mann, og der het han Frank Lobo – ikke Fredrik Harvard.

Søk på sosiale medier etter profilene til Frank Lobo i Tromsø, ga oss både en Facebook-profil og en Instagram-profil. På Instagram-profilen lå en rekke av bildene som var blitt brukt av profilen Fredrik Harvard. Bildet som ledet oss til Tromsø var fra fjorårets 17. mai-feiring.

Den ekte Frank Lobo synes ikke noe om at ukjente har stjålet bildene hans og opprettet en falsk profil:

– Jeg visste ikke om det før du ringte meg. Jeg vil takke så mye for hjelpen og håper du vil fortsette å hjelpe andre, skriver han i en e-post til Faktisk.no.

Profilen til Fredrik Harvard forsvant fra Facebook dagen etter at han ble aktiv i den norske Facebook-gruppen. Før han forsvant, søkte han aktivt kontakt med kvinner i gruppen.

Vil møtes i Lyon

Faktisk.no har via e-post spurt både Elsa Veloz og hennes falske advokat om de driver med er svindel. Elsa har ikke svart på vår henvendelse, men den falske advokaten insisterer både på at han er den ekte Pedro Andujar, og at det ikke er snakk om svindel.

– Herre tuller du, du må komme og møte meg for å ha tillit til at du har alt mitt fotavtrykk, du vil ønske å møte personlig, skriver «advokaten» i en e-post.

Når Faktisk.no spør hvor vi skal møtes, svarer han:

– Vi kan møtes i Frankrike i løpet av lyon 3 eme arrondissement hvis du vil.

Dette området er kjent som forretningsdistriktet i Lyon, og det er her den ekte Pedro Andujar har sitt kontor.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?