Faktisk.

Ingenting tyder på at kvinner blir sterile av koron­a­vak­sinen

Flere påstander om at kvinner blir sterile av koronavaksinen til Pfizer sirkulerer i sosiale medier. Selv om gravide ikke anbefales å ta vaksinen, er det ingenting som tyder på at den reduserer fruktbarheten.

hovedbilde
Foto: Gorm Kallestad, NTB.

Vaksinering mot covid-19 er godt i gang i flere land, og det samme er spredning av feilinformasjon om vaksinen. I Norge spres en påstand om at koronavaksinen gjør kvinner sterile.

Dette skjermbildet fra bloggen Health & Money News spres blant nordmenn på Facebook. Skjermbilde fra Facebook.

Påstanden fremmes blant annet gjennom skjermbilder fra bloggen Health & Money News, som nå bare finnes i en arkivert versjon.

I tittelen på blogginnlegget hevdes det at koronavaksinen fører til at kvinner blir sterile, og at opplysningen stammer fra forskningssjefen i Pfizer. Dette legemiddelselskapet står bak den ene koronavaksinen som nå er tatt i bruk.

Knyttes til Bill Gates

En lignende påstand har også blitt spredt av den pensjonerte legen Heiko Santelmann, som tidligere har blitt faktasjekket av Faktisk.no. I et mye delt innlegg på Facebook kommer han med en rekke påstander om koronavaksinen, blant annet at «faren er stor for å bli steril av den».

Påstanden om at kvinner kan bli sterile av koronavaksinen, utløste en velkjent konspirasjonsteori om Microsoft-gründeren Bill Gates. Skjermbilde fra Facebook.

I kommentarfeltet utløser påstanden en kjent konspirasjonsteori om Bill Gates. Microsoft-gründeren har i mange år blitt beskyldt for å ha et ønske om å redusere jordens befolkning gjennom å ta livet av dem med vaksiner. Det er ikke tilfelle, noe Faktisk.no har skrevet om i denne artikkelen.

Flere av dem som har kommentert innlegg om at kvinner blir sterile av koronavaksinen, viser til at gravide ikke anbefales å ta vaksinen. Det stemmer at Folkehelseinstituttet foreløpig ikke anbefaler gravide å vaksinere seg, men det er ikke det samme som at kvinner blir sterile av vaksinen.

Faktasjekket av flere

Health & Money News ble tatt ned av Wordpress for brudd på bloggplattformens retningslinjer. Googler man «Health & Money News», kommer det imidlertid opp en rekke faktasjekker som alle har samme konklusjon:

Det er ingenting som tyder på at kvinner blir sterile av å ta koronavaksinen til Pfizer.

– Det er en myte, det er unøyaktig – det finnes ikke dokumentasjon som støtter denne oppfatningen, uttalte Saad Omer, vaksineekspert ved Yale University, til New York Times.

Professor i virologi, Jonathan Stoye, ved Francis Crick-instituttet i London, tok ørlite mer forbehold da han ble intervjuet av Full Fact:

– Jeg vil aldri si aldri, men muligheten er forsvinnende liten.

Talsperson for Pfizer, Jerica Pitts, har uttalt til Associated Press at det ikke er funnet at deres vaksine fører til infertilitet hos kvinner. Også PolitiFact, Health Feedback, USA Today og Snopes har faktasjekket lignende påstander.

Det er heller ikke riktig at det er Pfizers forskningssjef som har kommet med påstanden.

Mike Yeadon, som nevnes i blogginnlegget, har ifølge Associated Press ikke jobbet for Pfizer på ni år. Ifølge PolitiFact jobbet han ikke med vaksiner i Pfizer, men med forskning på allergi og luftveier.

Angriper ikke morkaken

I blogginnlegget står det at:

Vaksinen inneholder et piggprotein som heter syncytin-1, som er viktig for utviklingen av morkaken i kvinnekroppen. Hvis vaksinen fungerer slik at vi skaper en immunrespons MOT piggproteinet, trener vi også kvinnekroppen til å angripe syncytin-1, som kan føre til infertilitet hos kvinner av uspesifisert varighet. (Faktisk.nos oversettelse)

Ifølge blogginnlegget ligner syncytin-1 på piggproteinet i SARS-CoV-2-viruset, som koronavaksinen skal få kroppen til å angripe. Dermed risikerer man at kroppen også angriper syncytin-1, ifølge den anonyme bloggeren.

Det stemmer ikke, ifølge Gunnveig Grødeland, forsker ved Avdeling for immunologi og tranfusjonsmedisin på Universitetet i Oslo.

Ifølge Grødeland er det to problemer med denne tankerekken:

  • Pfizers koronavaksine inneholder ikke syncytin-1.
  • Syncytin-1 og piggproteinet i SARS-Cov-2-viruset er to helt forskjellige og ikke relaterte proteiner.

Dermed kan ikke koronavaksinen sette i gang en immunrespons mot syncytin-1, ifølge Grødeland.

Pålagt prevensjon under utprøving

Også et annet skjermbilde som deles på Facebook, har fått nordmenn til å stille spørsmål ved om Pfizers koronavaksine kan påvirke forplantningsevnen:

Den engelske teksten stammer fra en rapport legemiddelselskapet Pfizer har publisert om sin koronavaksine. Skjermbilde fra Facebook.

Den engelske teksten er hentet fra en rapport Pfizer har publisert om blant annet sikkerheten til den nye koronavaksinen.

I utdraget som deles blant norske Facebook-brukere, står det at menn som har vært med på å prøve ut vaksinen har måtte forplikte seg til ikke å donere sæd. Det står også at de ikke måtte ha samleie med kvinner som kunne bli gravide, eller at de måtte forplikte seg til å bruke kondom for å forhindre graviditet.

For kvinnelige deltakere i utprøvingen av den nye vaksinen, gjaldt tilsvarende regler. De måtte ikke være gravide eller amme, og hvis de var i fruktbar alder, måtte de forplikte seg til å bruke godkjente prevensjonsmidler.

«Er en vaksine trygg når den krever at du ikke kan ha sex med dama di de første 28 dagene?» spør den som har delt skjermbildet. «Er en vaksine trygg når du ikke kan ta den hvis du ammer, er gravid eller i fruktbar alder?»

Anbefales ikke til gravide

Slike regler er helt vanlig ved utprøving av vaksiner og legemidler, ifølge forsker Gunnveig Grødeland:

Gunnveig Grødeland, forsker ved Avdeling for immunologi og tranfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO.

– Uten å ha testet kan man ikke si sikkert at legemiddelet/vaksinen ikke vil ha en negativ innvirkning på et foster. Man ber derfor forsøkspersonene unngå graviditet. Etter at vaksinen har blitt testet på friske voksne, kan man eventuelt søke godkjenning til videre utprøving på særlig utsatte grupper som gravide, skriver hun i en e-post til Faktisk.no.

Folkehelseinstituttet anbefaler foreløpig ikke gravide og ammende å ta vaksinen selv om den er godkjent. Også dette er ifølge Grødeland helt vanlig:

– Vaksinen er ikke utprøvd på gravide, og en graviditet endrer jo biologien vår en periode. Man kan derfor ikke si sikkert at vurderingene av bivirkninger også vil være gyldige for gravide, og man anbefaler derfor ikke vaksinering.

Grødeland mener imidlertid at vaksinen sannsynligvis også sikker for gravide og ved forplantning:

– Jeg regner med at vaksinen etterhvert også vil testes ut for sikkerhet i denne situasjonen slik at også gravide kan ta vaksinen. 

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?