Flere påstander om valgfusk
Med valgresultatet bare noen timer unna spres det store mengder falsk informasjon knyttet til valgfusk.
Etter valget i 2020 er nok mange amerikanere forberedt på at det endelige valgresultatet ikke nødvendigvis blir slutten på dramatikken.
Donald Trump har allerede sagt at den eneste måten Kamala Harris kan vinne valget på, er ved å jukse. Trump tapte valget i 2020 til Joe Biden, og denne gangen ser det ut til at det kan bli jevnt mellom de to kandidatene. Med det i bakhånd, er valgmedarbeidere godt forberedt på tvil og feilinformasjon rundt resultatene. Det samme er demokratene, og Kamala Harris har uttalt følgende:
«Vi er dessverre klare hvis han gjør det, hvis vi vet at han manipulerer pressen og prøver å manipulere enigheten hos det amerikanske folket. Vi er klare til å svare», sa Kamala Harris til ABC.
Falske påstander rundt stemmeavgivning og valgresultat har allerede sirkulert lenge. Amerikanske myndigheter mener også at Russland står bak noe av spredningen.
Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.
Vi har tatt en gjennomgang av noen av de mest spredte påstandene.
1. Valgmedarbeidere jukser
En påstand som har blitt mye delt stammer fra en video som påstås å vise valgmedarbeidere som jukser med innsendte valgsedler. Videoen har blitt delt flere ganger, blant annet her på X, med teksten «De kom alltid til å jukse, utrolig at de gjør det så åpenlyst».
Videoen viser det som ser ut til å være stemmesedler i konvolutter og påstås å være fra Bucks County i delstaten Pennsylvania. I videoen ser vi kun hender som åpner konvoluttene, for så å rive i stykker stemmeseddelen dersom det står Donald Trump på dem. En stemme som blant annet sier «fuck Donald Trump» opptil flere ganger, kan også høres i videoen. Stemmesedlene med Kamala Harris' navn blir lagt tilbake i konvolutten.
Blant de som har omtalt videoen, er det amerikanske faktasjekknettstedet PolitiFact. De påpeker først og fremst at dersom valgmedarbeidere hadde bedrevet valgjuks på en slik måte, er det svært lite sannsynlig at de hadde filmet seg selv gjøre dette. De har også lenket til en offisiell uttalelse fra valgstyret i Bucks County som konstaterte at videoen er falsk, og at konvoluttene i videoen ikke tilhører eller er laget av fylkets valgstyre.
I en video postet på Facebook-siden til Bucks Countys styre i september, ser vi at konvoluttene som brukes i fylket har en annen farge og utseende enn den vi ser i videoen. PolitiFact viser også til et innlegg på X fra Darren Linvill, professor ved Clemson University og meddirektør i The Watt Family Innovation Center Media Forensics Hub. Han påstår at videoen høyst sannsynlig kan være en del av narrativet som det russiske påvirkningsnettverket Storm-1516 forsøker å spre.
Microsoft Threat Analysis Center (MTAC) har i flere rapporter vist til hvordan nettverket blant annet jobber med valgpåvirkning før USA-valget. I den nylig publiserte rapporten fra 23. oktober, skriver MTAC at innhold som Storm-1516 lager ofte er tydelig iscenesatt og lite overbevisende. Et annet eksempel på en video som MTAC mener stammer fra Storm-1516, er den KI-genererte videoen av en mann som anklager visepresidentkandidat Tim Walz for å ha seksuelt misbrukt ham da Walz var mannens lærer på videregående.
Les mer om det her:
Falske bilder og videoer spres i valgkampen
PolitiFact skriver også at de ikke har funnet tegn på at videoen med påståtte stemmesedler er laget eller manipulert ved hjelp av kunstig intelligens. Det har heller ikke Faktisk.no funnet tegn på.
2. Stemmemaskiner flipper stemmer
Donald Trump påstod allerede i 2020 at digitale stemmemaskiner kunne hackes og at stemmene kunne flippes fra republikanerne til demokratene.
Tv-kanalen Fox News var en av aktørene som spredte falske påstander om stemmemaskinene etter at Joe Biden vant valget for fire år siden. Fox News ble saksøkt av selskapet Dominion Voting Systems, som selger stemmemaskiner som blir brukt i valget i USA. I april 2023 ble tv-kanalen enige med Dominion om å betale stemmemaskinprodusenten 787,5 millioner dollar for å ha spredt falske påstander.
Historien om at maskiner kan flippe stemmer fra den ene til den andre lever nå videre i den pågående valgkampen på X.
Flere store anonyme kontoer på X med mange hundre tusen følgere, som for eksempel «George/@Behizytweets» med over 464 900 følgere har delt denne videoen av en velger fra Tarrant County som påstår at stemmer har blitt flippet fra Trump til Harris.
Myndighetene i Tarrent County sier at mannen må ha trykket feil og avkrefter at dette hadde noe med valgfusk å gjøre, men at det altså har skjedd en menneskelig feil.
Mannen som mente han hadde fått feil resultat ved å stemme digitalt, fikk stemmen han hadde avgitt annullert, og stemte på nytt med det resultatet han ville ha.
Påstandene er også grundig tilbakevist av faktasjekkerorganisasjonene Politifact og Snopes. PolitiFact skriver at feilen skal ha skjedd med én person av 100 000 velgere.
3. Inaktive stemmer
I 2020 dukket det opp mange falske påstander som gikk på at folk stemte i døde slektningers navn. Faktisk.no omtalte også dette den gangen.
Denne typen påstander har igjen dukket opp. Blant annet har Elon Musk påstått at delstaten Michigan har flere registrert til å stemme enn antall stemmeberettigede i staten.
Dette stemmer ikke, og flere medier har faktasjekket påstandene. The New York Times skriver i sin faktasjekk at denne typen påstander oppstår fordi det henvises til utdaterte, feilaktige data. I Michigan har de for eksempel inkludert både aktive og inaktive velgere i sitt register. De inaktive velgerne blir værende i registret i opptil fire år, men det er altså helt tydelig alltid færre registrerte velgere enn innbyggere i staten.
Deborah Kitchen-Døderlein, førsteamanuensis i amerikansk historie og kultur ved Universitetet i Oslo, sier til Faktisk.no at Trump og støttespillerne hans prøver å så tvil rundt valget, akkurat som han gjorde i 2020. Hun sier det ikke stemmer at det er flere registrerte velgere enn innbyggere i noen stater:
– Ethvert byråkrati kommer med noe forsinkelse. Hvis du for eksempel får en jobb eller sier opp en jobb, tar det kanskje litt tid for din tidligere jobb å utfase deg fra sine systemer, sier Kitchen-Døderlein.
Hun sier også at velgere må vise ID når de skal stemme, og at det derfor heller ikke vil være mulig å gi seg ut for å være en død person:
– Ingen av disse byråkratiske forsinkelsene påvirker velgerregistreringen. Du må vise foto-ID og bevise bosted for å stemme. Du får ikke stemme før du beviser at du er du og at du har retten til å stemme, sier hun.
Jocelyn Benson, statssekretær i Michigan, gikk hardt ut mot Elon Musk på X, der hun avviser påstanden om at det er flere registrerte velgere enn innbyggere. Der skriver hun at det er 7,2 millioner aktive registrerte velgere og 7,9 millioner i stemmedyktig alder i staten.
Elon Musk har engasjert seg kraftig i valgkampen, og som eier av plattformen X, står han nå bak en kanal på plattformen kalt, «Election integrity community». Der får man muligheten til å tipse om mistanke om valgfusk. Nettverket er ifølge The Atlantic fullt av uriktige rykter om fusk, og er lansert av Musks selskap Musks America PAC. I skrivende stund har gruppen over 60 000 følgere.