Faktisk.

Sjekk disse før du deler noe om USA

hovedbilde
Foto: Skjermbilde fra tilskuervideo.

Dødsfallet til George Floyd og demonstrasjonene etterpå har skapt grobunn for mis- og desinformasjon. Her er tips til hvor du kan sjekke før du deler videre.

Protestene mot politivold har rast over store deler av USA etter at George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet 25. mai. Ved store hendelser som utløser sterke følelser, er det ekstra viktig å være kildekritisk.

Her er noen tips til kilder du kan stole på, og verktøy du kan bruke for sjekke innhold på sosiale medier selv:

  1. Rekonstruksjon av arrestasjonen: Hva skjedde egentlig da George Floyd døde? Den amerikanske avisen The New York Times har laget en rekonstruksjon av arrestasjonen. Avisen har brukt videoer fra overvåkingskameraer og tilskuere, i tillegg til offisielle dokumenter for å rekonstruere den fatale hendelsen.
  2. Liste over oppdiktede og misvisende innlegg: Etter dødsfallet har sosiale medier flommet over av påstander, bilder og videoer. Det kan være vanskelig å vite hva som stemmer, så BuzzFeed News har laget en liste over oppdiktede og misvisende innlegg. Listen blir løpende oppdatert.
  3. Guide til verifisering: First Draft har laget en omfattende guide til hvordan man selv kan verifisere informasjon man finner på nettet. I tillegg finnes en egen side hvor First Draft har samlet mange nyttige verktøy man kan bruke.
  4. Angrep på journalister: I en tråd på Twitter har Nick Waters i Bellingcat samlet hendelser der journalister som har dekket urolighetene, har blitt angrepet av politiet. Bellingcat er et internasjonalt nettverk som bruker åpne kilder og sosiale medier til å undersøke blant annet menneskerettighetsbrudd og kriminalitet over hele verden.
  5. Faktasjekker: Ved å søke i Googles faktasjekk-verktøy, kan man enkelt finne ut om noe man lurer på er faktasjekket. Merk at man kan velge språk faktasjekken er skrevet på! Den amerikanske faktasjekk-organisasjonen Snopes har samlet alle sine faktasjekker relatert til George Floyd på en egen side.

Les også vår guide til bildesøk:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?