Fra «kriseskuespiller» til propagandaverktøy
Først beskyldte russiske myndigheter gravide Marianne Podgurskaya for å være «kriseskuespiller». Så dukket hun opp i videoer som spredte tvil om sykehusangrepet hun hadde vært offer for.
I mars ble det tatt flere bilder av høygravide Marianna Podgurskaya utenfor et bombet sykehus i Mariupol i Ukraina. Bildene gikk verden rundt.
Russiske myndigheter påsto like etter bombingen at Podgurskaya og de andre gravide kvinnene var «kriseskuespillere». Altså at de ikke var ekte ofre, men at de hadde malt på seg blod og lot som at de var gravide.
På flere pro-russiske Telegram-kanaler ble det også hevdet at bombingen var faket av Ukraina. I tillegg ble det påstått at sykehuset var overtatt av det omstridte Azov-regimentet.
Det stemmer ikke.
Se hele historien om Marianna Podgurskaya i videoen over!
Intervjuet av pro-russisk blogger
Til vanlig er Podgurskaya skjønnhetsblogger, og hun har flere ganger skrevet om graviditeten på sosiale medier. Dagen etter angrepet på sykehuset i Mariupol, fødte hun en datter. Etterpå ble det stille fra bloggeren.
Men 2. april dukket hun opp i et videointervju gjort av en pro-russisk blogger. Uttalelser fra intervjuet ble av russiske statskontrollerte medier brukt til å hevde at det ikke var noe luftangrep på sykehuset. At det var en falsk-flagg operasjon.
Dette førte til spekulasjoner om at Podgurskaya ble presset av russiske myndigheter til å uttale seg i deres favør. Det er vanskelig å vite om det stemmer eller ikke.
– Skaper tvil om hva som er sant
Men det er velkjent at Russland bruker desinformasjon aktivt i krigføringen sin.
– Russland har en lang historie med å bruke informasjon som en del av sin kalde krigføring eller maktbruk, sier Eskil Grendahl Sivertsen, spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt.
– Russlands hensikt med å bruke desinformasjon er nok ikke alltid bare å forsøke å få noen til å tro på en løgn, men vel så mye å skape tvil om hva som er sant.
Se hele intervjuet med Grendahl Sivertsen i videoen over!