Slik har McDonald's blitt en del av valgkampen
Det er full strid rundt hvem som har jobbet lengst på McDonald's av Donald Trump og Kamala Harris. Hvorfor det?
Donald Trump har gjort det til en sak i valgkampen å bevise at Kamala Harris lyver om at hun jobbet på McDonald's mens hun var student. Som et valgkampstunt stilte Trump i forkle i drive in-luka på en McDonald’s i Philadelphia og serverte fra McDonald's-menyen tidligere i oktober. Dermed hadde han jobbet 15 minutter lenger enn Kamala Harris på McDonald's, påsto han.
Falsk bilde av uniform
Noen dager etter stuntet dukket det opp et bilde av en uniformskledd Harris både på Facebook og X, mest delt av amerikanske kontoer.
Faktisk.no har undersøkt opphavet til bildet og verifisert det vi ser. Ansiktet til en ung Kamala Harris er digitalt manipulert inn i bildet. Det samme har også det amerikanske faktasjekknettstedet Snopes.com kommet fram til.
Ved å gjøre et omvendt bildesøk i TinEye, får vi flere resultater. Bildene som dukker opp i søket, er både det samme bildet, tilsynelatende av en ung Harris, men også det samme bildet med et annet ansikt.
Resultatene viser til funn av bildet så langt tilbake som 2009, men dette og flere andre resultater dukker ikke opp når vi trykker på lenken. Det er fordi URL-en er utdatert eller ikke finnes lenger.
I ett av søkene som tar oss videre til en hjemmeside, ble bildet ifølge TinEye først publisert i 2012. Hjemmesiden ser ut til å være et slags digitalt fotoalbum for en kanadisk familie fra hovedsaklig 1960-, 70- og 80-tallet. På nettsiden er det en egen mappe for en kvinne i familien, som på et av bildene poserer i McDonald's-uniform. Det er dette bildet ansiktet til Kamala Harris er manipulert inn i.
Først delt som «fake»
Trumps støttespillere hevder at det er Harris-tilhengere som har laget bildet og deler det for å prøve å understøtte historien om at Harris jobbet hos fastfood-kjeden mens hun studerte.
Det manipulerte bildet er sammen med originalbildet delt på kjente Trump-sympatiserende X-kontoer, som for eksempel hos Tim Pool som til sine 2,2 millioner følgere har lagt på følgende kommentar:
«Lol wtf They posting fake photos of Kamala in McDonald's uniform? I didn’t belitheyit»
Omvendt bildesøk viser at første gang bildet dukker opp, er på kontoen @TheInfiniteDude med teksten «This is fake.»
Ifølge faktasjekkerne i Snopes, er det der bildet først ble publisert, 24. oktober. Overfor Snopes bekrefter @TheInfiniteDude å være den som har modifisert bildet ved hjelp av KI.
Derfor er McDonald's viktig
Men hvorfor er det så viktig for kandidatene å assosiere seg med fastfood-kjeden?
Å knytte seg til McDonald's har det vært lang tradisjon for blant amerikanske politikere. I en artikkel i The Telegraph kommer det frem at Ronald Reagan var en av presidentene som ofte lot seg fotografere på ulike McDonald's-restauranter.
USA-ekspert og jurist, Sofie Høgestøl forklarer til Faktisk.no at mye av oppmerksomheten rundt McDonald's handler om å appellere til arbeiderklassen i USA:
– McDonald's er det varme restaurantmåltidet folk flest har råd til i USA. For mange lavinntektsfamilier så er det der de spiser ute, sier hun.
Ifølge Høgestøl har McDonald's også blitt et viktig symbol på lavinntektsjobber, såkalt «minimum wage»:
– Det er en klassisk minimum wage-jobb. McDonald's representerer jo også liknende type jobber, for eksempel andre burgerkjeder, men McDonald's favner alle og blir representativt for denne erfaringen.
Høgestøl trekker også frem at Donald Trump faktisk liker McDonald's. Hun forteller om et bilde den tidligere presidenten selv la ut på Instagram i 2016, der han feiret med en Big Mac på privatflyet sitt.
– Trump liker «blue-collar things», eller arbeiderklassemarkører. Det er en av nøklene til å forstå Trumps appell, avslutter Høgestøl.
De siste dagene har det også florert med memes og KI-generert innhold av Trump som spiser eller jobber på McDonald's. Postene er ment som humor, og er for eksempel delt med statusen: «Donald Trump som jobber et skift på McDonald’s var ikke på mitt 2024 bingo-kort».