Faktisk.

Nei, David Atten­bo­rough har ikke kalt norsk vindkraft «galskap» eller «en skandale»

hovedbilde
David Parry / BBC

Påstand

[Den norske vindkraftutbyggingen] er en skandale (...) som vil få konsekvenser i all tid og kommende generasjoner! Galskap, rett og slett! – Sir David Attenborough.

Marius Fuglestad. mariusfuglestad.com, 09.11.2019

Konklusjon

Ifølge et sitat som spres i sosiale medier har den britiske naturfilmskaperen David Attenborough kalt norsk vindkraftutbygging «galskap» og «en skandale». Sitatet er hentet fra bloggen til den norske eventyreren Marius Fuglestad. Ifølge Fuglestad sa Attenborough dette til ham under et intervju som fant sted under en premierevisning av BBC-serien «Seven Worlds, One Planet» i London i oktober. Fuglestad var til stede på premierevisningen, men David Attenborough sier til Faktisk.no via sin advokat at han «på ingen måte kjenner seg igjen i formuleringene» og at han «aldri ville ha sagt noe slikt». Flere andre som var til stede på arrangementet, deriblant en VG-journalist, sier at Attenborough ikke uttalte seg om norsk vindkraft.

Påstanden er helt feil.

Et sitat som tilskrives den berømte, britiske naturfilmskaperen sir David Attenborough, spres for tiden i sosiale medier. Ifølge sitatet skal Attenborough ha kommet med skarp kritikk av norsk vindkraftutbygging.

Foto: Skjermdump / Facebook

28. november hadde bildet med sitatet blitt delt flere tusen ganger gjennom innlegg på ulike grupper og sider på Facebook. Faktisk.no har den siste tiden fått en rekke tips fra lesere som lurer på om sitatet er ekte.

Stemmer det at Attenborough har kalt norsk vindkraft «en skandale» og «galskap»? Det skal vi se nærmere på i denne faktasjekken.

Foto: Skjermdump / Facebook

Hentet fra eventyrer-blogg

Attenborough-sitatet er hentet fra bloggen til den norske eventyreren Marius Fuglestad. Fuglestad har blant annet gått Norge på langs (krever innlogging), og ble kåret til «Årets eventyrer» i 2017.

30. juli i år la Fuglestad ut et innlegg på bloggen med tittelen «Norsk natur er døden nær!». Innlegget har siden blitt slettet, men en arkivert versjon kan leses her. Her kommer han med sterk kritikk mot norsk vindkraftutbygging. Fuglestad skriver blant annet:

Nok er nok! Jeg skal ikke sitte å se på at arvesølvet vårt, vår vakre norske natur blir overfalt, voldtatt og ødelagt av disse vindturbinene som skal herje rundt kysten vår!

Det neste innlegget på bloggen ble lagt ut 9. november. Her hevder Fuglestad at han intervjuet Attenborough under premieren på BBC-serien «Seven Worlds, One Planet» i London i oktober. Ifølge Fuglestad fant intervjuet sted i et «privat rom der hele teamet bak serien var samlet fra regissører, kamerafolk, toppledelsen i BBC og så klart Sir David Attenborough».

Fuglestad beskriver sitt påståtte møte med Attenborough slik:

(...) plutselig hører jeg en velkjent stemme stå like bak meg og sier; » Norway, are you here»? Og jeg snur meg og ser den 93 årige Attenborough rett i øyene og blir møtt med et fast håndtrykk og samtalen er i gang.

Fuglestad skriver også at han la frem sitt syn på norsk vindkraft for Attenborough. Naturfilmskaperen skal da ha kommet med følgende svar:

Godt spørsmål. Jeg tenker at du som ung fremadstormende eventyrer fra Norge, med et helt liv foran deg gjør en viktig jobb med å fremlyse det som nå skjer i deres land. Og hva som faktisk vil skje i naturen deres.

Jeg kan ikke skjønne at dere nordmenn som er best i verden på vannkraft, skal rasere den enestående og vakre naturen deres med vindmøller i den skalaen som du nå forteller om blir iverksatt og får se dagens lys! Som du sier er dette en skandale, og som vil få konsekvenser i all tid og kommende generasjoner! Galskap, rett og slett! For både mennesker, fugler og dyr.

Her finner vi altså igjen sitatet som nå blir spredd i sosiale medier. Men er det autentisk?

Var til stede

Faktisk.no har forsøkt å spørre Fuglestad om han kan dokumentere at samtalen hans med Attenborough fant sted. Vi har tatt kontakt via e-post, telefon og sosiale medier. Fuglestad har ikke besvart noen av henvendelsene.

Det var BBC Studios som arrangerte førvisningen i London, der Fuglestad hevder å ha intervjuet Attenborough. Faktisk.no har spurt BBC Studios om det stemmer at Fuglestad var der, og om det ble åpnet for intervjuer av den typen Fuglestad beskriver.

Spørsmålene Faktisk.no stiller BBC Studios blir sendt videre til Petter Thorendahl, som er partner og daglig leder i pr-byrået PR-operatørene. Byrået organiserte det praktiske for de norske deltakerne i forkant og etterkant av arrangementet. BBC håndterte det som skjedde under førvisningen i London.

Via Thorendahl opplyser BBC at det er riktig at Fuglestad var invitert til premieren i London. VG var de eneste andre fra Norge som var til stede.

Finner igjen formuleringer i VG-intervju

Flere av formuleringene i blogginnlegget til Fuglestad er mer eller mindre identiske med formuleringer fra et intervju VG gjorde med Attenborough i forbindelse med førvisningen. VGs sak ble publisert 3. november, seks dager før Fuglestad la ut sitt innlegg. VG skriver:

Beskjeden er tydelig: Mennesker ødelegger for dyr. Vi lever på en måte som dreper og utrydder vakre og verdifulle dyrearter.

Fuglestad skriver på sin side at Attenborough sa følgende til ham under det angivelige intervjuet:

Mennesker ødelegger for dyr. Vi lever på en måte som dreper og utrydder vakre og verdifulle dyrearter.

VG stilte Attenborough et spørsmål om norsk hvalfangst, og fikk følgende svar:

– Det er sørgelig! Ved å beskytte hvalen har vi klart å redde dette praktfulle dyret fra å bli utryddet. Mange land gikk sammen og bestemte seg for å handle sammen. Det er veldig leit at Norge har gått tilbake på dette, sier 93 år gamle Attenborough til VG.

Fuglestad skriver at Attenborough sa følgende til ham om samme tema:

Når det kommer til Norsk hvalfangst er dere nordmenn et sørgelig syn. Vi har klart å redde hvalen for å være utryddet ved flere anledninger. Og når mange land går sammen for å handle er det leit at Norge sammen med land som Island og Japan fortsatt driver kommersiell hvalfangst på dette praktfulle dyret i verden.

VG skriver også:

– Hva er ditt beste råd til folk for å redde kloden?

– Ikke sløs med noe, hverken strøm, mat, vann eller papir. Tenk på plantene og dyrene. Denne kloden er like mye deres som den er vår.

Mens Fuglestad skriver:

Og da spør jeg hva er hans beste råd til oss mennesker om hva vi kan gjøre for å redde kloden og bevare den fantastiske planeten vi bor på?

Det absolutt viktigste er å ikke sløse med noe som helst. Det gjelder alt fra strøm, mat, papir og vann. Tenk på plantene og dyrene. For kloden er like mye deres som den er våres.

Flere av formuleringene i Fuglestads blogginnlegg er identiske med eller ligner på formuleringer Attenborough ga i et intervju med VG. Fuglestad selv skriver imidlertid at Attenborough brukte disse formuleringene overfor ham.

– Ingenting om vindkraft

Det var VG-journalist Ahmed Fawad Ashraf som intervjuet Attenborough i forbindelse med førvisningen av «Seven Worlds, One Planet». Både Ashraf og Thorendahl i PR-operatørene bekrefter at VG var det eneste norske mediet som fikk intervjue Attenborough alene.

VG-journalist Ashraf var også til stede på en pressekonferanse som ble avholdt etter filmvisningen. Faktisk.no spør Ashraf om det kom noen spørsmål om norsk vindkraft under pressekonferansen. I en e-post svarer han:

– Jeg var til stede, har sett på notatene mine og det er ingenting om vindkraft der. Det var ikke tema den dagen. De snakket om første episode, og barn fra India og Australia stilte David spørsmål på link.

Ashraf fortsetter:

– Jeg kan ikke være bombesikker, men jeg ville husket om det kom et spørsmål om norsk vindkraft fra salen. Jeg satt nemlig under pressekonferansen og lette etter en norsk vinkel, og hadde garantert plukket opp et sånt spørsmål om det kom.

Attenborough: – Ville aldri ha sagt noe slikt

Attenborough har tidligere uttalt seg positivt om vindkraft, og var blant annet med på å innvie en vindturbin som leverer strøm til operahuset Glyndebourne i Storbritannia i 2012. Den gangen sa Attenborough følgende til avisen The Telegraph:

– Vindkraft kan aldri dekke alle våre behov, men all kraft som blir generert av vind må ønskes velkommen.

Attenborough sa også til avisen at «støyen fra vind» er et trivielt problem sammenlignet med trafikkstøy og forurensing.

Faktisk.no ringer David Attenboroughs produksjonsselskap i London for å se om de kan bekrefte eller avkrefte at sitatet i Fuglestads blogginnlegg er ekte. Etter å ha lagt frem deler av sitatet, viser det seg at personen vi snakker med er Attenboroughs datter, Susan Attenborough.

– Min far ville aldri ha sagt noe slikt, sier hun til Faktisk.no

Susan Attenborough var ikke til stede under arrangementet der Fuglestad hevder å ha intervjuet David Attenborough. Når vi spør om det er mulig å sende hele sitatet på e-post for gjennomlesing, får vi først beskjed om at selskapet ikke bruker internett. Attenborough ber oss deretter sende hele sitatet per post. Når vi på nytt spør om det ikke finnes en e-postadresse vi kan bruke i stedet, får vi etter hvert kontaktopplysninger til David Attenboroughs advokat Michael Ridley.

Etter at Faktisk.no har lagt frem oversettelser av de angivelige sitatene fra Fuglestads blogg for Ridley, formidler han følgende svar fra Attenborough på e-post:

– Sir David bekrefter at han absolutt ikke gjenkjenner formuleringene som er brukt her, og sier at han aldri ville ha sagt noe slikt.

David Attenborough benekter altså å ha sagt at norsk vindkraft er galskap og en skandale.

Vitner bekrefter Attenboroughs versjon

På bloggen skriver Fuglestad også at han snakket med Attenborough i et privat rom. Via Thorendahl i PR-operatørene opplyser BBC at det er snakk om et lokale der det ble holdt en rundebordssamtale, hvor Fuglestad var til stede.

Philip Fleming er kommunikasjonssjef for globale merkevarer, innhold og Storbritannia i BBC. I en e-post til Faktisk.no opplyser han at han har sett oversettelsen av de påståtte Attenborough-sitatene, og lagt dem frem for flere personer, blant annet en journalist, som var til stede under samtalen. Ingen av dem kan huske at samtalen Fuglestad gjengir fant sted.

BBC Studios har tilgang til et lydopptak av rundebordssamtalen, og formidler følgende kommentar via Fleming:

Vi har gått gjennom rundebordssamtalen med Sir David som Fuglestad deltok på, og har ikke funnet noen indikasjon på at en slik samtale fant sted mellom dem i løpet av dette arrangementet.

Faktisk.no spør også Fleming om det finnes noen mulighet fot at Attenborough kan ha kommet med uttalelsene Fuglestad tilskriver ham utenfor de offisielle pressearrangementene, som rundebordssamtalen. Han svarer slik på e-post:

Jeg tror ikke det var noen andre samtaler mellom Fuglestad og Sir David utenfor rundebordssamtalen, og de kommuniserte på ingen måte med hverandre i etterkant av arrangementet.

Også Thornedal i PR-operatørene opplyser at Fuglestad ikke hadde noen én-til-én-samtale med Attenborough.

Både David Attenborough selv og flere som var til stede avviser altså at Attenborough har uttalt seg slik Fuglestad påstår.

Tilsvar

Faktisk.no har gjentatte ganger, i flere dager, forsøkt å komme i kontakt med Marius Fuglestad via telefon, e-post og SMS, gjennom Facebook-meldinger til hans personlige profil og til den offisielle Facebook-siden hans, samt gjennom direktemelding på Instagram.

Vi har både spurt Fuglestad om han kan dokumentere at Attenborough kom med uttalelsen som gjengis i blogginnlegget hans og om han ønsker å imøtegå påstandene i denne faktasjekken.

Fuglestad har ikke besvart noen av henvendelsene våre.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?